fbpx

Támogatás: így segít az anyatehén-tartóknak a Nébih

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 07.

Ha már kötelező adatokkal bajlódni, jól jön a hatóság segítsége. Íme!

December 1-től

Az anyatehén-tartóknak támogatási feltétel, hogy a megszabott, a szaporítási eseményekre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségüket teljesítsék. A Nébih idén is segítséget nyújt ebben az igénylő állattartóknak. Az intézkedés könnyíti az állattartóknak a támogatási rendeletben foglalt adminisztrációs feladatok teljesítését, bár legegyszerűbben továbbra is a webENAR felületen tehetnek eleget a kötelezettségnek. A Nébih 2023. december 1-től az ügyfelek (hibátlan) bejelentéseit már előremenően is fogadja és regisztrálja a Termékenyítési Rendszerben (TER).

anyatehén-tartás legeltetés
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Van, amit nem érint!

A szaporítási események TER-ben történő regisztrációjáról a szarvasmarhatartóknak december 31-ig kell gondoskodniuk. A Nébih azzal könnyíti az állattartók számára a támogatási rendeletben foglalt adminisztrációs feladatok teljesítését, hogy a normál ügyintézési rendtől eltérően: 2023.12.01. és 2023.12.31. között az érintettek előremenően is eleget tehetnek az adatszolgáltatási kötelezettségeiknek. Fontos, hogy a módosítás a mesterséges termékenyítések bejelentését nem érinti, azaz a „2201- Termékenyítési napló” és „2202 – Termékenyítési jegy” továbbra is kizárólag a szaporítási esemény(eke)t követően adható be.  A „2210 – Háremszerű és szabad pároztatás módosítólap” és „2204 – Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő lap” azonban a fent leírtak szerint 2023 decemberében előremenően benyújtható a Termékenyítési Rendszerbe (TER).

Gördülékenyebb ügyintézés

A Nébih felhívja az állattartók figyelmét arra, hogy a hivatal által üzemeltetett webENAR felületen szintén regisztrálhatják a támogatáshoz kötődő szaporítási eseményeket a továbbiakban is. Az így beküldött bejelentések sokkal gördülékenyebbé teszik az ügyintézést. A webes felületen ugyanis kizárólag hibátlan adattartalommal adhatóak be a bejelentések. További előnye, hogy az adatok a beküldést követően azonnal láthatóvá válnak a Termékenyítési Rendszerben. 
A bejelentésekkel kapcsolatos további információk a Nébih Enar aloldalán, míg a támogatás igénybevételével és feltételeivel kapcsolatos tudnivalók pedig az Államkincstár oldalán érhetőek el.