fbpx

Már vége az árpa aratásának, a búza is siet a raktárak felé

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 13.

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, az árpáé már be is fejeződött. Az átlaghozam árpából egész jó, búzából inkább átlagos.

aratás kombájn

Az őszi árpa vetésterülete csaknem 260 ezer hektár volt, ahonnan 1,47 millió tonna terményt sikerült betakarítani. A kultúra termésátlaga 5,7 tonna hektáronként, ám országosan nagy szórás mutatkozik. A legjobb – 6,5 t/ha feletti – terméseredmények a dél-dunántúli megyékben születtek, míg az észak-alföldi és észak-magyarországi régiókban a csapadékhiány jobban éreztette a hatását.

Több mint 864 ezer hektáron vetettek őszi búzát, amelynek az aratása megfelelő ütemben zajlik és jelenleg a terület 76 százalékáról takarították be a termést. Az országos termésátlag az eddigi területeken hektáronként 5,7 tonna körül van, ami a korábbi évekkel összehasonlítva országos szinten átlagos hozamúnak mondható. A terméseredményeket a búza esetében is befolyásolja a korábbi hónapok területenként jelentősen eltérő csapadékeloszlása. Emiatt a legmagasabb átlagokat Baranya és Vas vármegyékből jelentették, a legalacsonyabbakat Pest és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékből. Nagy eltérések vannak fajtától, termeléstechnológiától függően a minőség és a mennyiség tekintetében is.

Őszi káposztarepce mintegy 174 ezer hektáron került a földbe, a betakarításának előrehaladottsága 80 százalék felett van, hektáronként 2,7 tonna termésátlaggal lehet számolni országosan. A magborsó betakarítása szintén meghaladja a 80 százalékot, termésátlaga 2,7 tonna.

A tavaszi árpa, rozs, zab és tritikálé betakarítása is folyamatosan történik. A rozs nagy részét állattartó gazdálkodók zölden betakarították, így sok helyen csak becsült termésátlaggal lehet számolni. Az eddigi betakarítási adatok alapján a rozsnál 3,1 t/ha, a tavaszi árpánál 5 t/ha, a tritikálénál 4,4 t/ha, a zabnál pedig 2,8 t/ha a termésátlag.

(Forrás: AM)