fbpx

Az aszályokat nem ússzuk meg, de még van mit tenni ellenük

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 07.

Az adatok szerint korábban 7-10, most már akár 2-3 évente is súlyos aszály fenyegeti a mezőgazdaságot. Az agrárminisztérium (AM) az Európai Unióval közösen vízmegtartó gazdálkodási tájékoztatót adott ki.

Már nem elég a termésbiztonsághoz a megfelelő agrotechnika alkalmazása – a vízmegtartó gazdálkodás olyan földművelési rendszer, amely csökkenti a vízveszteséget, növeli a vízhasznosítást, segít megőrizni a talaj termékenységét, javítja az ökoszisztémák egészségét és fenntarthatóbbá teszi a mezőgazdasági termelést. Előnye nemcsak az, hogy kiszámíthatóbb, védettebb marad a növénytermesztés a pusztító szárazságok, hőhullámok idején, de emellett javíthatja a talaj minőségét és szerkezetét, csökkentheti az eróziót, növeli a szervesanyag-tartalmat, javítja a tápanyag-ellátást és a vízvezető képességet.

Az utóbbi 40 év statisztikái alapján azt látni, hogy 1990 után 10 nagy aszályos év volt (1990, 2000, 2002, 2003, 2007, 2012, 2013, 2015, 2021, 2022), és ezek közt előfordult (1990, 2000, 2003), amikor a mezőgazdasági területek több mint 90 százaléka vált érintetté.

kiszáradt vízmeder
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Ma már közhely, hogy Európa egyik legveszélyeztetettebb területe a Kárpát-medence mind a fagybetörések, mint a periodikusan, de mind gyakrabban érkező aszályok miatt. Az AM szakmai anyaga szerint Európában a déli mediterrán országok mellett a Kárpát-medence, így Magyarország is kiszolgáltatott az éghajlatváltozás szélsőséges hatásainak. A különböző klímamodellek alapján 2050-re 1,52°C fokkal tovább emelkedik az átlaghőmérséklet, ráadásul megváltozik a csapadék éven belüli eloszlása és intenzitása is, egyre gyakoribbá válnak a súlyosan vízhiányos periódusok. A korábbi évtizedekben a szélsőséges aszály előfordulási valószínűsége 10-11 év, a közepes aszály előfordulási valószínűsége 5 év volt. A jövőben várhatóan mind a szélsőséges, mint a közepes mértékű aszályos időszak egyre gyakoribbá válik. Ebből adódóan a jelentős árvizek és belvizek idején egy térségben egy évben lehet jelen árvíz, belvíz és aszály. A kiadvány nemcsak a technológiákat, hanem a támogatási lehetőségeket, programokat is összegzi.