fbpx
303182

Az európai esők most az ukrán-orosz búzaexportot táplálják…

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 17.

Európában kevesebb fog teremni, és emiatt az fenyeget, hogy az ukrán és orosz búza nemcsak ezen a kontinensen, hanem a Közel-Keleten is további piaci pozíciókat foglal el a földrész gazdáitól.

Bár a Tallage megemelte az Európai Unió 2024-es lágybúza-betakarítására vonatkozó előrejelzését, az idei termést összességében jóval kevesebbre becsülik, mint a tavalyit. Az EU-ban még a javuló spanyolországi időjárás ellenére várható növekedéssel együtt is meredek csökkenést várt a francia- és németországi heves esőzések miatt. Az EU a világ egyik legnagyobb búzaexportőre, de a kisebb uniós búzatermés visszafoghatja a kivitelt, és megerősítheti Oroszország pozícióját a világ legnagyobb búzaszállítójaként. A következő EU-s gabonatermés nagysága is befolyásolja az olcsóbb ukrán gabona iránti keresletet, ami az uniós gazdálkodók tiltakozását váltotta ki. A Strategie Grains szerint a 2024/25-ös szezonban szűken 122 millió tonnás lágybúza-termelés várható az EU-ban, ami magasabb a márciusban becsült 121,6 milliónál, de 3%-kal alacsonyabb, mint tavaly.

gabona

Az USDA szerint az EU 2023/24-es (július-június) búzaexportja hatalmas kihívásokkal néz szembe az olcsó orosz búza miatt. Az uniós búza vezető piacai jellemzően Észak-Afrika, a Szaharától délre fekvő Afrika és a Közel-Kelet, ám a gazdasági év első 7 hónapjában az észak-afrikai szállítások 25, a Közel-Keletre irányuló kiviteli mennyiségek több mint 60 százalékkal csökkentek. Az export olcsó orosz tömegáru versenyképesebb, mint az EU-é, így az oroszok export-előrejelzése 1 millió tonnás növekedéssel 52 millió tonnára nőtt. Szaúd-Arábia és Algéria csak kettő az EU hagyományos exportcélpontjai közül, ahol Oroszország jelentős piaci részesedést szerzett.