fbpx

Cellezzünk, de mikor és hogyan?

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2025 július 21. -Hirdetés

Büszkék vagyunk rá, hogy a termelői szakzsargonban sokan mondják cellezésnek a szárbontást, a jól és méltán (el)ismert BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó nyomán. A büszkeségen túl azonban szakmai felelősséget is érzünk, ezért összefoglaltuk szakmai ajánlásainkat, mikor és hogyan érdemes egy szárbontót jól használni – és mikor nem.

Legnagyobb területen termesztett növényeink – a kalászosok, a kukorica, a napraforgó és az őszi káposztarepce – hektáronként akár 8-10 tonna szerves anyagot is hagynak maguk után. Ez a hatalmas mennyiségű biomassza jelentős tápelemtartalommal bír, amelyből a betakarítás során csak egy rész kerül le a területről, a fennmaradó hányad – megfelelő tarlóhántással – visszajuttatható a talajba. A szakszerű szárbontás révén a szalma tápanyagtartalma mobilizálható, így akár több tízezer forintnyi értékű elem kerülhet vissza a talajba hektáronként, javítva a talajszerkezetet, a vízmegtartó képességet és hosszú távon a jövedelmezőséget is. Ezzel szemben a szalma – sok talajtaposással is járó – elszállítása a területről talajszerkezet-romláshoz és tápanyagveszteséghez vezet, amit a szalma piaci ára jellemzően nem kompenzál.

A hátrahagyott szerves anyagok hasznosításának első fázisa már az aratásnál elkezdődik. Fontos, hogy a kombájn ne csak levágja, hanem finomra szecskázza és egyenletesen szétterítse a szármaradványokat a táblán. Ezzel biztosítható, hogy a szalma később egyenletesen beforgatható legyen a talajba, elősegítve a lebomlási folyamat megindulását. A szalma minimum egyharmadát hagyjuk a felszínen szalmakalapnak!

A szármaradványok kétharmadának megfelelő mélységbe történő bekeverése és a mikrobiológiai készítmények célzott kijuttatása lehetővé teszi az irányított, gyors és hatékony lebontást. A folyamat eredményeként a szalma szerves alkotórészei beépülnek a talajba, humusz képződik, amely hosszú távon javítja a talajszerkezetet és a vízháztartást.

A jó minőségű szárbontók élő mikroorganizmusokat tartalmaznak, és mint minden élő szervezet, csak egy bizonyos pontig tolerálják a hőséget. Ha a nyári forróságban 60 օC körüli hőmérsékletű talajra permetezünk, a fehérjék szinte azonnal kicsapódnak belőlük és használhatatlanná válnak. Az ilyen klimatikus állapot számukra éppolyan életveszélyes, mint a napon álló, felforrósodott autóban hagyott gyermekek és kutyák számára. Mit tehet ilyenkor az a termelő, aki learatta a gabonáját vagy repcéjét, szecskázással, szétterítéssel előkészült a szárbontásra, de tombol a hőség? Várjon. Türelmesen.

A szétterített, finomra szecskázott szalma takarja és szigeteli a talajt, mint a falevelek az erdőben. Alatta pára képződik, ami támogatja a talajéletet. Ilyenkor nincs más teendő, mint megvárni az érdemi mennyiségű csapadékot: figyelni az előrejelzéseket, és amint elegendő esőt ígérnek, egyeztetni a szármaradványbontót forgalmazó cég területi képviselőjével és gyorsan megrendelni a megfelelő készítményt.

A szárbontás időpontja
rugalmasan kitolható

A szárbontás időpontja tehát rugalmasan kitolható, az őszi, extrém esetben még akár a tavaszi vetésekig is. Mi több, a talajoltó készítményekkel kombinációban kijuttatott szármaradványbontók egymás hatását felerősítik.

Az AGRO.bio villámgyorsan
szállít

A gyors reagálást és a precíz időzítést a magunk részéről nemcsak a bizonyítottan kiváló minőségű BactoFil® CELL egyedülálló mikrobiológiai gyökér- és szármaradványbontó készítményünkkel, hanem villámgyors kiszállítással is támogatjuk. Mi több, a gondos termékfejlesztésnek köszönhetően a BactoFil® CELL az év egyik felében melegtűrő, míg a másik felében hidegtűrő baktériumtörzs-változatokat tartalmaz, a minél rugalmasabb és hatékonyabb felhasználás érdekében.

tarló
Forrás: AGRO.bio Hungary Kft.

A BactoFil® CELL az év
egyik felében melegtűrő,
a másik felében hidegtűrő
baktériumtörzs-változatokat tartalmaz

A szárbontó kezeléssel a betakarítás után visszamaradt növényi maradványok irányított mikrobiológiai bontását, a bennük szerves kötésben lévő makro-, mezo-, mikroelemek feltárását végezzük és a talaj szervesanyag-tartalmát növeljük. Az erre a célra izolált és szelektált törzseket közvetlenül a szármaradványokra permetezzük a tarlón, majd egyenletesen a talaj felső – mikrobiológiai szempontból legaktívabb – rétegébe keverjük. A szárbontó mikrobái képesek az intenzív bontási folyamatot megindítani, amibe később az őshonos mikrobák is bekapcsolódnak.

A szárbontásra kifejlesztett, 2008 óta elérhető és bizonyítottan kiválóan működő BactoFil® CELL egyedülálló mikrobiológiai gyökér- és szármaradványbontó készítmény jelentősen meggyorsítja a szár- és gyökérmaradványok elbomlását. Mikroorganizmusai elbontják a növénymaradványok cellulóz- és hemicellulózrostjait, így a bennük lévő tápanyagok jelentős része a következő kultúra számára felvehetővé válik, továbbá megkötik a légköri nitrogént is (műtrágya-megtakarítás). A készítmény csökkenti a növénymaradványokból a talajba került kórokozók életterét, visszaszorítja a szaporodásukat, ezáltal a következő kultúráknak kisebb fertőzési nyomással kell megküzdeniük (hatékonyabb növényvédelem). Az elbomlott rostok megkönnyítik a talajművelést, hiszen a talajközeli szármaradvány morzsalékos állagúra bomlik, a talajmunkák üzemanyagköltsége lényegesen csökken.

Az AGRO.bio BactoFil® CELL termékét egyedülálló módon ellenőrzött gyógyszergyártási technológiával, a Kárpát-medencében őshonos baktériumtörzsek használatával, az ISO 9001:2015 minőségirányítási rendszer és az ISO 14001:2015 környezettudatos irányítási rendszer előírásai szerint állítjuk elő.

Az AÖP-ben 2 pontot ér a BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó használata. Ökológiai gazdálkodásban is felhasználható készítmény.

Forrás: AGRO.bio Hungary Kft.

Felhasználási javaslat:

A BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontót 1 l/ha dózisban, 200–400 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva közvetlenül az egyenletesen felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Ha BactoFil T-Jettel végezzük a munkát, akkor minimum 60 liter/ha lémennyiséggel dolgozzunk. A talajmunkára legalkalmasabb eszközök a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony lebontást elősegítve egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.

Keresse területi szaktanácsadó kollégáinkat, akik készséggel állnak rendelkezésre, akár szakmai segítségre, akár gyors szállításra van szüksége, vagy az aktuális akcióink iránt érdeklődik: https://agrobio.hu/hu/kapcsolat

Daoda Zoltán
AGRO.bio Hungary Kft.
www.agrobio.hu