fbpx

A csőd szélén táncol az ukrán baromfiágazat

Írta: Kohout Zoltán - 2022 február 02.

Leírni is hihetetlen, mekkorát nőttek a költségek szűk két év alatt. Nem csoda, hogy verseny-, sőt, legrosszabb esetben életképtelenné válhat a jelentős exportjáról híres ukrán baromfiágazat.

baromfi
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Versenyképtelenné tenné a kis- és középgazdaságokat

Bezárás fenyegeti a kis- és közepes méretű baromfitermelőket Ukrajnában, elsősorban a gáz és abból eredően számos alapanyag és termék árának gyors emelkedése miatt. Ma (még) Ukrajna a megtermelt brojlerhús és tojás 30-40 százalékát exportálja. A termelési költségek további emelkedése azonban valószínűleg versenyképtelenné teszi az ukrán exportot a világpiacon, ami az egész baromfiipart érintené. Az ukrán baromfitermelésnek szűk harmadát pont ez a szegmens, a kis- és közepes gazdaságok szektora produkálja.

5-ről 30-ra, 1,6-ról 6,4-re

Miután a baromfitelepek működtetésének egyik döntő jelentőségű eleme a megfelelő hőmérséklet, a gázár-emelkedések katasztrofális hatást gyakorolnak. A hizlalókomplexumokban a 1,5-2 hónapos időszak alatti hőmérséklet-kondicionálás  a termelési költségek 5 százalékát tette ki, most azonban ez az arány eléri a 30-at – jelentette be Alekszandr Bakumenko, az ukrán baromfiszakszervezet elnöke. Két éve még egy ottani baromfitermelőnek durván 1,6 hrivnyájába (18 forint) került egy kiló brojlerhús előállítása. Ma ez 6,4-re ugrott (72 forint), ami nyilvánvalóan alig kigazdálkodható költségemelkedés. Különösen akkor, amikor ez a trend a takarmány árának meredek emelkedésével párosul.

Az áremelés aligha több, mint elvi lehetőség

Persze az ukránoknak is megvan a lehetőségük a baromfihús árának emelése. Ám ez inkább elvi lehetőség, mert a piac nem feltétlenül fogja megfizetni ezt az áremelkedést. Komoly veszély fenyegeti tehát az ukrán baromfit a globális versenyben.

Nem mellékesen, az ukrajnai tejfeldolgozó üzemeknek is betesz a példátlan gázáremelés. Nem kizárt, hogy le kell állítaniuk működésüket további drágulás esetén – közölte az Ukrajnai Tejipari Vállalkozások Szövetsége. A szektorban a földgáz a termelési költségek nagyjából 25 százalékát teszi ki. Az ukrán kormány most azt fontolgatja, hogy korlátozza a földgáz piaci árát, de ez a javaslat egyelőre csak a kenyérgyártókra vonatkozik.

SEO-képalá:

CÍMKÉK