fbpx

Furcsa vita bontakozik ki a baromfiipar terjeszkedése miatt

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 15.

Akkora a baromfiipar fejlődése, hogy a környezetvédők és a lakosság már tiltakozik a bűz, a vélt-valós szennyezés és az állítólagos egészségügyi veszélyek miatt.

A jelenleg működő 1300 baromfitelepen túl havonta átlagosan 2 új épül, jelenleg is 23 engedélykérelem van a hatóságok előtt. A lengyel baromfiipar fejlődése már európai méretekben mérve is a legnagyobb. Tavaly már az év első felében 1,6 millió tonna baromfit termeltek, ami 7 százalékos növekedés volt az előző évihez képest. (A magyarországi baromfitermelés éves szintje is csak a szűk fele ennek.) A nemrég megválasztott liberális miniszterelnök is az ágazat fejlődése, erősödése mellett érvelt, amikor nem engedte ezt a fejlődést akadályozni környezetvédők követelésére. A környezetvédők szerint ez a fejlődés még sosem volt ilyen rossz, új tyúkólak építésére vonatkozó engedélykérelmekkel bombázzák a helyhatósági vezetőket, pedig az ipari baromfitelepekhez közeli települések lakói többször panaszkodnak bűzről, szennyezésről és egészségügyi veszélyekről. Ugyanakkor a lakosság maga is ellentmondásos helyzetben van. Miközben sokan tiltakoznak a baromfitelepek ellen, számos térségben a mezőgazdasági üzemek jelentik a fő foglalkoztatási forrást.

A lengyel kormány már megválasztása előtt ígérte, hogy lépéseket tesz a korlátozások felé a baromfiklaszterekkel szemben, ahol több nagy baromfitelep helyezkedik el szűkebb térségben. A korábbi törvényhozást sok kritika érte amiatt, hogy a jog a nagyhatalmú vállalatok oldalán áll. Ez azért is lehet így, mert 2025-től nehezebb lesz a baromfitenyésztő cégeknek új építési engedélyhez jutni, így most sokan igyekeznek gyorsan megszerezni azokat.