fbpx

Rémálom: csődbe ment a giga dán sertéstelep Kínában

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 02.

Majdnem 600 millió dán korona veszteséget szenvedett egy dán befektetőcsoport Kínában. Sorban jöttek a csapások a sertéstelepre: sertéspestis, koronavírus, piaci hinta, végül elfogyott a veszteség finanszírozására szánt pénz.

sertéstelep

Az XXL kínai sertéstelep mögött álló cég, a Scandinavien Farm Invests kapacitása 15 ezer koca, 60 ezer tenyészállat és 360 ezer vágósertés volt évente. A céget még 2012-ben alapították, céljuk a világ legnagyobb sertéshúspiacának felépítése volt. A sajtóértékelések szerint a dán mezőgazdasági befektetők rosszul számoltak a nagy sertéscéggel kapcsolatban. Nyilván nem kalkulálhattak olyan objektív katasztrófákkal, mint a koronavírus-járvány, vagy az afrikai sertéspestis, ami miatt a dánok is – akárcsak a kínai tulajdonú sertéstartók – a teljes(!) állományt le kellett selejtezzék 2018-ban. Mindemellett a nehéz piaci viszonyok: a megemelkedett takarmányárak, az alacsonyabb sertésárak is sújtották a jövedelmezőséget. A részvényesek hatalmas veszteségeket szenvedtek el: néhány éven belül 570 millió dán koronát, azaz majdnem 80 millió eurót veszítettek. Az első mentési kísérletek a csőd elkerülésére már 2023 decemberében megtörténtek, de a kínai sertéstelep szerkezetátalakítása és eladási kísérlete nem hozott olyan eredményt, hogy sikerüljön elkerülni a csődöt.

A drámai kínai sertéspestis-katasztrófáról ebben és ebben, a gigantikus, többemeletes kínai sertéskomplexumokról ebben a cikkünkben írtunk annak idején.