fbpx

Lassuló kereskedelem, kevesebb vágás a baromfiágazatban

Írta: Kohout Zoltán - 2025 május 21.

Termelői árak emelkedése és változó külkereskedelmi mozgások jellemezték a baromfihúspiacot 2025 első hónapjaiban – derül ki az Európai Bizottság, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adataiból.

brojler csirke baromfi
Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

Visszafogott kereskedelem

Magyarország baromfihús-külkereskedelmi mérlege viszont mérséklődő aktivitást mutatott. A KSH adatai szerint hazánk baromfihús-exportja 2025 első két hónapjában 5,5%-kal 33 ezer tonnára csökkent. Bár a csirkehús kivitele enyhe, 4%-os növekedést mutatott (25 ezer tonna), a pulykahúsé 14%-kal 3,5 ezer tonnára esett vissza. A legfontosabb célpiacok Románia és Szlovákia voltak. Ezzel párhuzamosan a baromfihúsimport volumene 20%-kal 10 ezer tonnára mérséklődött: a csirkehús-behozatal 3%-kal 9 ezer tonnára, míg a pulykahúsé jelentősen, 44%-kal 465 tonnára csökkent. A beszállítások túlnyomó többsége Lengyelországból történt.

Az Európai Unió (EU27) baromfihúsexportja 2025 januárjában éves összevetésben 9%-kal 182 ezer tonnára emelkedett. Az export fő célországai továbbra is az Egyesült Királyság és Ghána maradtak. Ugyanezen időszakban az uniós baromfihúsimport is növekedett: 6%-kal 90 ezer tonnára. Az import több mint fele Brazíliából és az Egyesült Királyságból érkezett, jelezve a globális beszállítók stabil szerepét a közösségi piacokon.

Kevesebb vágás, javuló termelői árak

A vágási statisztikák is mérséklődő tendenciát mutattak: az AKI szerint 2025 első három hónapjában 170 ezer tonna élősúlyú baromfit vágtak le hazánkban, ami 5%-os visszaesést jelent 2024 azonos időszakához képest. Ezen belül ugyanakkor a vágócsirke mennyisége 7%-kal 137,1 ezer tonnára, a vágópulykáé pedig 3,8%-kal 17,4 ezer tonnára nőtt, jelezve a fajonként eltérő dinamikát.

Az Európai Bizottság szerint 2025 első tizennyolc hetében az egész csirke uniós átlagára 282 euró/100 kilogramm volt, ami 8%-os éves növekedést jelentett. Magyarországon hasonló tendencia érvényesült: a vágócsirke élősúlyos termelői ára 5,4%-kal 435,1 forint/kilogrammra, a vágópulykáé pedig 3,4%-kal 617,2 forint/kilogrammra emelkedett. A feldolgozói értékesítési árak is jelentősen nőttek: a csirkemellfilé ára 12,6%-kal 1929 forintra, a csontos csirkemellé 14,5%-kal 1240 forintra, míg a csirkemell (összesen) átlagára 10,9%-kal 1864 forintra ugrott.

Az adatok arra utalnak, hogy miközben a nemzetközi és hazai piaci mozgásokban csökkenő mennyiségek és regionális különbségek figyelhetők meg, az árak emelkedése továbbra is kíséri a baromfihús-ágazatot. A költség- és inflációs nyomás mellett a termelők és feldolgozók egyaránt alkalmazkodnak a kereslet-kínálat aktuális viszonyaihoz.

Mint arról pár napja beszámoltunk, az európai, benne a hazai baromfiipart is érintheti a hír: Brazília exportja felfüggesztésére kényszerült, miután madárinfluenza-járvány miatt több ország megtiltotta a behozatalt – cikkünk itt olvasható.