fbpx

Szakértői tanácsok és megoldások a sárgarozsda elleni védelemben

Írta: Agrárágazat-2024/3. lapszám cikke - 2024 március 14. -Hirdetés

A tavalyi évben az őszi búza növényvédelmében a legtöbb fejtörést a sárgarozsdajárvány okozta, mivel a folyamatos hűvös, csapadékos időjárás kedvezett a korai indulásának és a hosszú ideig tartó fertőzésének. Később, a hőmérséklet emelkedésével több helyen a sárgarozsdát a vörösrozsda váltotta fel, így kivételesen hosszú ideig tartó rozsdafertőzéssel szembesültünk. A BASF fejlesztőcsapata sok időt töltött a tapasztalatok, kísérleti eredmények elemzésével, a tanulságok levonásával.

A legfontosabb következtetések az alábbiak:

• A sárgarozsda gócosan jelenik meg, az első tünetek az alsó leveleken mutatkoztak, majd a betegség gyorsan, agresszíven terjedt. Ezért elengedhetetlenül fontos volt a táblák alapos átvizsgálása, az első tünetek észlelése, hogy még időben, a védekezési küszöb alatt, 1%-os borítottság előtt kezeljük az állományt.

• A korai, 1–3 szárcsomós fejlettségnél elvégzett permetezés kiemelt fontossággal bírt tavaly (amit a Systiva® csávázás képes volt helyettesíteni), de a fő védekezési időszaknak a zászlóslevél megjelenése-kiterülése közötti állapot mutatkozott.

• Kritikus helyzetekben, sárga- és vörösrozsdára érzékeny fajtákban csak 3-szori kezeléssel tudtuk az állományt sikeresen megvédeni.

• Egy rosszul kiválasztott védekezéssel vagy a védekezés elmulasztásával több tonnás termésveszteséget lehetett elszenvedni.

• Az egyes technológiák hatékonysága között jelentős eltéréseket tapasztaltunk, a termékek elsősorban tartamhatásban különböztek; a szóló azol hatóanyagú gombaölő szerek rövid hatásidejük miatt kevésbé voltak eredményesek. Az ország különböző területein beállított kísérletekben vizsgáltuk a betegségek kialakulását, és összehasonlítottuk a saját és a versenytárs technológiákat. A Revycare® 1-2 nóduszos fejlettségnél, 0,75 l/ha dózisban kipermetezve megakadályozta a korai betegségek terjedését, biztosítva a további sikeres védekezést a sárgarozsda ellen. A fő időben, a zászlóslevél megjelenésekor kijuttatott Revycare® megállította a sárgarozsda induló fertőzését, és hosszú tartamhatása révén a szóló azol készítményeknél jóval eredményesebb, de a versenytárs kombinációknál is hatékonyabb megoldást nyújtott (1. ábra).

Ezt leginkább a kétszeri kezeléssel beállított kísérlet adatai alapján láthatjuk. A Revycare® által biztosított jelentős terméstöbblet nemcsak a rozsdabetegségek elleni kiváló hatékonyságának, hanem a Revycare®-ben lévő piraklostrobin élettani és zöldítő hatásának, valamint termésnövelő képességének is köszönhető (2. ábra).

Bár a növényvédelmi költségek viszonylag kis részét teszik ki a teljes termesztési költségeknek (10–15%), mégis, egy helytelenül megválasztott technológiával akár 30%-os termésveszteséget és jelentős bevételkiesést szenvedhetünk el. Nem érdemes tehát kockáztatni!

Kurtz György
kalászos termékek felelőse
BASF Hungária Kft.

Basf Partner