fbpx

Bendőbaktérium a marhának – ezüstöt nyert az Eurotieren

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 12.

A bendőbaktériumok táplálása fontos része a takarmányozásnak, de alkalmazásuknak volt-van néhány hátrányos vonása. Az egyik most sikerült meghaladni – és a vívmány ezüstérmes lett az EuroTier expón.

A szarvasmarha-tenyésztésben a magas teljesítmény eléréséhez mindenekelőtt optimális takarmányellátás szükséges. Különösen fontos, hogy a tápanyagigény nagy részét az alapvető takarmányon keresztül biztosítsuk, ezáltal optimalizálva a bendő működését. Ez egyrészt a legköltséghatékonyabb takarmányozási mód, másrészt pedig jelentős hatással van az állatok egészségére. A figyelem egyre inkább a bendőkörnyezetre és a bendőmikrobákra irányul, amelyek végső soron a durva takarmány lebontásáért felelősek. Az izosavak mint a bendőbaktériumok tápanyagforrásainak fontossága már régóta ismert és bizonyított, de alkalmazásuk eddig nehézségekbe ütközött a takarmányozás során. A Zinpro Corporation új, szabadalmaztatott eljárása (IsoFerm) elfedi az izosavak kellemetlen szagát, valamint azonosították azokat a helyzeteket, amikor a bendőmikrobák hasznát látják a hozzáadott, elágazó láncú zsírsavaknak.

A szabadalmazott keverék illékony zsírsavakat tartalmaz, amik a bendőben „természetes” módon képződnek az elágazó láncú aminosavak lebomlása során, és növekedési faktorokként hatnak, különösen a cellulolitikus bendőmikrobák számára. Célzott kiegészítésükkel a mikrobiális fehérjeszintézis és a rostok emészthetősége javulhat, elősegítve a bendő működését, az anyagcserét és a hatékonyságot. A tesztek szerint a rostok emészthetősége akár 15 százalékkal, a mikrobiális fehérjeszintézis pedig akár 6 százalékkal is növelhető. Az új, előzetes teszteredmények továbbá arra utalnak, hogy az izosavak hozzájárulhatnak a metánkibocsátás csökkentéséhez. Emellett a termék a tehén anyagcsere-állapotától függően a korai laktáció során magasabb tejhozamot eredményezhet, míg a késői laktációban hozzájárulhat a tejtermelési görbe tartósabb fennmaradásához. Mindez növeli a gazdaság jövedelmezőségét.

Fodor – Kohout