fbpx

Búza: kezdődik a harc Egyiptomért az EU és az oroszok közt

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 21.

Sejtelmesen nyilatkozik az észak-afrikai arab ország a „két nagy beszállítóról” – majdnem 4 millió tonnás üzlet van kilátásban.

Kedvezményes árat várnak

Egyiptom továbbra is azt tervezi, hogy pályázatok, közvetlen beszerzések és kormányközi megállapodások révén 2024 végéig mintegy 3,8 millió tonna búzát importál. Az egyiptomi ellátási miniszter szerint Egyiptomnak bizonyos „előnyöket” kell biztosítani a búza importja során, akár kedvező fizetési feltételekkel, akár kedvezményes árképzéssel, a búzavásárlások fontossága miatt. Cserébe arra számítanak, hogy csökkentett áron vásárolhatnak búzát két nagy beszállítónktól. Az említett beszállítókat ugyan nem jelölte meg, de ez aligha jelent mást, mint az EU-t – elsősorban Franciaországot – és az oroszokat: ez a két forrás a fő búzabeszállítók Egyiptomba. Ugyanakkor, mint minden nagy élelmiszeralapanyag-felvásárló, Egyiptom is diverzifikálja beszállítói körét: Egyiptom vizsgálja annak lehetőségét, hogy Törökországot a búzaimport új forrásaként vegye fel. Ebben Algériát követnék, ami nemrég jelentős mennyiségű búzát vásárolt a törököktől. Az egyiptomi miniszter szerint az országnak 6 hónapra való tartalékai vannak, de ezt 9-re akarják növelni az esetleges „geopolitikai feszültségek” enyhítése érdekében.

gabona aratás
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Piaci mozgások

Egyiptom ma már nem is az orosz búza legnagyobb vásárlója (mint volt még 2022-ben is). Tavaly már csak 8,7 millió tonnát vettek onnan, míg például a törökök – akik többet is fizettek a gabonáért – majdnem 9 milliót. Egyiptom az év elején meg is sértődött az oroszokra: egy tavaly decemberben hirdetett, májusi szállításra vonatkozó aukciót végül le is mondott, mert az oroszok akkor (180 napos fizetéssel) a kenyérgabonát 265 dollárért kínálták. Ennél csak az ukrán volt olcsóbb, a franciák és a román kicsivel drágább. Egyiptom 5 dollárral alacsonyabb az orosz árra számított – ám az orosz mezőgazdasági minisztérium nem engedett alámenni az árnak.

A mostani vásárlási szándék mindenesetre jó hír: a nyár derekán úgy tűnt, év végéig nem várhatók nagyobb mennyiségre vonatozó bejelentések. A Reuters nemrég azt írta, az egyiptomi búzakészletek elérték az elmúlt időszak legmagasabb szintjét.