Öröm mindannyiunk számára ápolt, terményektől roskadó, virágoktól pompázó kiskerteket látni a fővárosban és vidéken. A dolgos kezek megérdemlik az elismerést, az ünneplést, és tapasztalataik megosztásának lehetőségét – mondta Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a fővárosi díjkiosztó ünnepségen, ahol „A legszebb konyhakertek” programban résztvevőket díjazták.
A fáradtságos munkával megtermelt, kiskertekben óvott zöldség és gyümölcs
Az államtitkár köszöntőjében méltatta azt a civil kezdeményezést, amely több ezer fiatalnak és idősnek, nőnek és férfinak kínál örömteli, egyben hasznos elfoglaltságot. Emellett rajtuk és családtagjaikon kívül másokat is jókedvre derítenek a zajos főváros kis oázisai, amelyeknek látványa is kellemesebbé teszik az ott élők mindennapjait.
Az Országos Kertbarát Szövetség termény és termékbemutatójával színesített díjkiosztó ünnepségen Feldman Zsolt szólt arról, hogy nemcsak a gyepszőnyeges, különféle tujákkal körülbástyázott díszkerteknek van megnyugtató hatása, de ugyanígy, az egész család örömét szolgálhatja a fáradtságos munkával megtermelt, kiskertekben óvott zöldség és gyümölcs.
A kétféle kert vegyíthető is
Egy kert lehet közösségépítő és -egybentartó terület is. A főváros több pontján találkozhatunk olyan kiskertekkel, ahol a környező házakban lakók elfoglaltságuktól függően és kedvük szerint tevékenykednek, ahol játékos formában a gyerekek is befoghatók a hasznos tevékenység végzésébe. Így ők is megtapasztalhatják saját munkájuk gyümölcsét, akár szó szerint.
Ebben az aszály sújtotta évben a kiskertek mellett a nagyobb gazdaságokban, kertészetekben is meg kellett küzdeni a természettel. Ez az év sok helyen az életben maradásról, életben tartásról szólt. Az már mindenki számára egyértelmű, hogy öntözés nélkül nem élnek túl növényeink sem a nagyobb gazdaságokban, sem a kiskertekben. Ezekben a nehéz időkben még inkább felértékelődött egy-egy megfelelően ápolt és gondozott, bőven termő kiskert, ahonnan az egész család megelégedve fogyaszthat.
A program célja
A konyhakerti növénytermesztésre kell irányítani a figyelmet, illetve a kertművelők munkáját el kell ismerni, hogy példájuk nyomán minél többen műveljenek kiskertet. Ezzel megteremtve a lehetőséget, hogy az évszázadok során összegyűlt tudást, tapasztalatot átadható legyen a generációk között.
Nevezhető kategóriák voltak: balkon; mini (50 m2 alatti); normál (50 m2 feletti); zártkert – zöldség; zártkert – gyümölcs; zártkert – vegyes; közösségi kert (csoportok, szervezetek, lakóközösségek által művelt).
Forrás: AM/Sajtóközlemény