fbpx

Dollármilliárdos csempészet orosz és kínai, kazak határokon

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 01.

Több száz tonna illegális, hamis és bizonytalan eredetű orosz árut foglalt-foglal le a kazak határőrség és vámszervezet. A két ország között importtilalom van, mégis nő a gabonakereskedelem. Hasonló megy a kazak-kínai határon is, állítólag dollármilliárdokat érő volumennel.

Az árpa alá rejtik a búzát

Kazahsztán azért kényszerül búzát vásárolni Oroszországból, mert 2023-ban a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a termés 26%-kal 12,11 millió tonnára csökkent. Emellett romlott a betakarítás minősége is. Az orosz és a közép-ázsiai térségben uralkodó viszonyokra jellemző módon ellentmondásos helyzet alakult ki. Hivatalosan Kazahsztánban – részben a csempészet miatt is – tavaly nyár óta tiltott az orosz búza behozatala (kivéve a gabona vasúti behozatalára engedéllyel bíró feldolgozókat, állattartó-gazdaságokat és a tranzitforgalmat), ennek ellenére mégis 20%-kal nőtt az orosz behozatal… Ezzel együtt nőtt – ami szintén nem meglepő az ázsiai hagyományokban – a csempészet is. Nyugat- és Észak-Kazahsztán régióiban 25 esetben akadályozták meg összesen csaknem 700 tonna orosz búza behozatalát. Máskor az oroszok a tilalom alá nem eső árpa szállítmányban próbáltak elrejteni 60 tonna búzát.

A kínai kapcsolat

A csempészet persze nemcsak Kazahsztán nyugati, hanem keleti, Kínával közös határán is hatalmas biznisz. A kazak elnök nemrég és a kínai vámszervek tükörstatisztikái közötti eltérés alapján dollármilliárdokra becsülte a feketeüzlet nagyságrendjét. Ez egyébként nem új: a kazak mezőgazdasági vezetés már 2022-ben megpróbálta rábírni a vámtisztviselőket, hogy számolják fel a kazak-kínai csempészetet – a jelek szerint hiába. Emögött sokan a képzetlen és/vagy korrupt alkalmazottakat sejtik, akik nem tudják/akarják felismerni a névleges olcsóbb fedőáruk alatt érkező-távozó csempészárut.