fbpx

Az EU-ban 10% felett, nálunk 6 alatt az ökogazdálkodás

Írta: Czékus Mihály - 2024 március 01.

2024. február 13-16. között megrendezésre került nürnbergi BIOFACH bioélelmiszer-vásáron és -konferencián mutatták be a „The World of Organic Agriculture” statisztikai évkönyvet. Az idén 25. alkalommal megjelent kiadvány áttekintést ad az ökológiai gazdálkodás globális jelenéről és állapotáról.

A 2022-es évet felölelő kiadványból kiderül, hogy 2021-hez képest 26,6%-kal növekedett globálisan az ökoművelés alá vont területek nagysága. A területi bővülés elsősorban Ausztráliának köszönhető, mivel ott több mint 17 millió hektár mezőgazdasági terület került ökogazdálkodás alá. Az ausztrálokat India (2 millió hektár) és Görögország (390.000 hektár) követi a bioterület növekedésében.

táj
Az ökogazdalkodás egy környezetbarát megközelítés, amely csökkenti a korlátozott természeti erőforrásoktól való függőséget

Az Európai Uniót tekintve mérföldkő, hogy 10% fölé (10,4%) emelkedett az ökoterület-arány. A magyarországi ökoágazat fejlődéséről az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet meghívására Dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes-államtitkára számolt be a BioFach immár hagyományos Kelet-Közép európai szekciójában. A beszámolóból kiderült, hogy idehaza az ökológiai módszerekkel művelt területek mintegy 10%-kal bővültek egy év alatt, ami azt jelenti, hogy 2022-ben a hazai öko terület meghaladta a 320.000 hektárt. Ezzel az összes hazai mezőgazdasági terület 6,3%-a áll öko művelés alatt, de cél, hogy 2027-ig elérjük a 10%-os öko területarányt.