2025. február 24-én Rómában több mint 150 ország képviselői gyűltek össze az ENSZ 16. Biológiai Sokféleség Konferenciájának (COP16.2) folytatására, hogy megvitassák a globális biodiverzitás jövőjét. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) sürgette az agrár-élelmiszer rendszerek átalakítását a biodiverzitási célok elérése érdekében.
A konferencia előestéjén a FAO magas szintű találkozót szervezett, hangsúlyozva, hogy az agrár-élelmiszer rendszereknek összhangban kell működniük a biodiverzitással a fenntartható jövő biztosítása érdekében. Ez az esemény a 2024 októberében, a kolumbiai Caliban tartott COP16 konferencia lendületére épített, ahol a FAO, Kolumbia kormánya és a Biológiai Sokféleség Egyezmény (CBD) Titkársága elindította az Agri-NBSAPs Támogatási Kezdeményezést. Ennek célja, hogy segítse a kormányokat az agrár-élelmiszer rendszerek integrálásában a Nemzeti Biodiverzitási Stratégiákba és Cselekvési Tervekbe (NBSAP), valamint azok megvalósításába.
QU Dongyu, a FAO főigazgatója kiemelte: „A kezdeményezés kollektív mechanizmust biztosít számunkra, hogy segítsük a kormányokat a kapacitásépítésben, valamint a stratégiai lépések azonosításában és végrehajtásában az agrárágazatokban a nemzeti biodiverzitási célok elérése érdekében.”
A rendezvényen részt vett María Susana Muhamad González, Kolumbia környezetvédelmi és fenntartható fejlődési minisztere, a COP16 elnöke; Martha Carvajalino, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter; valamint Astrid Schomaker, a CBD ügyvezető titkára. Mindannyian megerősítették elkötelezettségüket a Kunming-Montreal Globális Biodiverzitási Keret (KMGBF) megvalósítása iránt, kiemelve az agrár-élelmiszer rendszerek központi szerepét.
Muhamad elismerte a FAO kulcsszerepét az élelmiszerbiztonság és a mezőgazdaság bevonásában a globális biodiverzitási keretbe, és üdvözölte a Kolumbiával és a CBD-vel való partnerséget az Agri-NBSAPs Támogatási Kezdeményezésben, hangsúlyozva, hogy ez egy nagyon fontos közös erőfeszítés, amelyet remélhetőleg sikerül megvalósítani.
Carvajalino miniszter hangsúlyozta a globális együttműködés sürgősségét a mezőgazdasági és környezeti stratégiák összehangolásában, kiemelve, hogy Kolumbia a FAO támogatásával kíván foglalkozni a közös kihívásokkal, előtérbe helyezve a fenntartható élelmiszertermelést az éhínség megszüntetése érdekében.
Schomaker, a CBD ügyvezető titkára elmondta, hogy a biodiverzitás alapvető az élelmiszerbiztonság és táplálkozás szempontjából, és az agrár-élelmiszer rendszerek átalakítása elengedhetetlen a biodiverzitás megőrzéséhez és a fenntartható fejlődéshez. Kiemelte az integrált megközelítés fontosságát, együttműködve a gazdákkal a biodiverzitás nemzeti stratégiákba való beépítésében, figyelembe véve a békére és a klímastabilitásra gyakorolt szélesebb körű hatásokat.
A biodiverzitás elengedhetetlen az élelmiszertermeléshez, olyan kulcsfontosságú ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtva, mint a beporzás, a talaj termékenysége, a kártevők elleni védekezés és az éghajlat szabályozása. Az ökoszisztémák folyamatos degradációja jelentős kockázatokat hordoz, becslések szerint 3 milliárd ember életét veszélyeztetve, különösen a sérülékeny populációk körében. A beporzók elvesztése hatalmas negatív hatással lehet az élelmiszerbiztonságra, mivel a világ élelmiszernövényeinek akár 75%-a legalább részben a beporzástól függ.
A FAO főigazgatója hangsúlyozta a COP15-ön elfogadott KMGBF megvalósításának fontosságát e kihívások kezelésében. „A keret 23 célkitűzéséből több mint a fele közvetlenül kapcsolódik a mezőgazdasághoz” – mutatott rá, aláhúzva annak szükségességét, hogy az országok integrálják agrár-élelmiszer rendszereiket nemzeti biodiverzitási stratégiáikba.
Forrás: FAO