fbpx

Most is eldőlt, kik a legjobbak a jók között

Írta: Sándor Ildikó - 2023 január 16.

Az Év Agrárembere 2022 díjkiírás zsűrije meghozta döntését

Artifi cem commendat opus – az alkotót az alkotása ajánlja. Kilencedik alkalommal hangzik el az idézet, ami szinte szlogenje lett Az Év Agrárembere Díj kiírásának és ünnepélyes eredményhirdetésének. A zsűrizésen ezúttal is ott voltunk, és a kategóriagyőzteseket most mi is bemutatjuk. Tesszük ezt egyrészt azért, hogy közönségszavazásra biztassuk olvasóinkat is. Másrészt, hogy csokorba gyűjtsük szakmánk példaképeit, akiknek tettei majd lapunk hasábjain is visszaköszönnek, hisz ezek az életutak sokatmondóak…

Az Év Agrárembere Díj azt a célt szolgálja, hogy olyan gazdálkodókat, agrárszakembereket mutasson be a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság és a társadalom tartóoszlopai. Az Agrotrend Csoport Az Év Agrárembere Kitüntető Díjjal azokat a gazdálkodókat ismeri el, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal, céltudatosságukkal, elköteleződésükkel és kitartásukkal sokat tesznek a mezőgazdaságért; de a díj eredeti célja a társadalmi felelősségvállalásuk elismerése; egyfajta büszkeség egymásra és odafigyelés, mások eredményeinek elismerése.

A zsűri és a jelöltek, csoportkép
A zsűri az Egri Korona Borházban személyesen hallgatta meg az előzetesen online megszavazott kategóriánkénti 2 döntőst

Együtt ünnepelhettük 2014-től Kujáni Lászlóné Cser Olgát, Zsigó Györgyöt, Dr. Csikai Miklóst, Mutsy Árpádot, Ledó Ferencet, Dr. Losó Józsefet, Dr. Pálmai Ottót, majd legutóbb Támba Miklóst.

A 2022. évi kiírást követően 11 kategóriában 54 jelölt vállalta a megmérettetést. A mintegy 70 főből álló zsűri online szavazással választotta ki a jelöltek közül a kategóriánkénti két fő döntőst, akiket december 12-13-ára meghívtak a díj kiírói egy személyes beszélgetésre, egy „élő” zsűrizésre. A kategórianyerteseket összeállításunkban közelebbről is bemutatjuk, így a Közönségdíj odaítélésből olvasóink is kivehetik részüket január 16-a és február 6-a között. Február 18-án pedig Egerben, egy nagyszabású gálaesten a győztesek ünneplését követően a zsűri a helyszínen fogja a fődíjast megválasztani. Amennyiben szavazni szeretne, ezen a linken megteheti: https://azevagrarembere.hu/szavazas

Élmény volt ezúttal személyesen meghallgatni a döntősök életútját, akik gyakorlatilag kortesbeszédet tartottak szakmai pályafutásukról. Záporoztak a kérdések a zsűritől, aminek kizárólag a szakmai kíváncsiság volt a mozgatórugója, véletlenül sem az összehasonlítás vagy a vizsgáztatás. Ugyanolyan öröm és megtiszteltetés volt hallgatni az 50 éves pályafutás mérföldköveit, mint a napokban államvizsgázó fiatal külföldről hazahozott tapasztalatait. Volt itt szó európai traktortesztekről, holland bazsarózsákról, komposztról és biozöldségről, virtuálisan ugyan, de bepillanthattunk az erdészek és a vadászok életébe vagy épp a halastavak mélyére.

Színes világ a mezőgazdaság, ezért is fontos, hogy ezt ne csak mi, gazdászok lássuk (be), hanem társadalmi szinten is elfogadtassuk munkánkat. A zsűrizés alatt többször is elhangzott az edukáció szükségessége, és ebben a legnagyobb szerepet magunknak kell felvállalnunk, mi tudjuk hitelesen megmutatni, hogy mi is az élelmiszer, és az hogyan kerül az asztalunkra. Legyen ez a mi közös társadalmi szerepvállalásunk! Addig pedig ünnepeljük egymást, mutassuk meg, hogy a gazdász nemcsak a földjével, a jószágaival és termésével tud jól gazdálkodni, de helyén van a szíve is, közössége számíthat rá!

Sándor Ildikó
főszerkesztő
Az Év Agrárembere Díj zsűritagja