fbpx

Extrém magas kockázat az erdőkben, rendőrök is beszállnak

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 20.

Különösen Bordod-Abaúj-Zemplénben nagy a baj, de érintett Békés, Csongrád, Pest és Zala is az erdőket fenyegető veszély miatt.

Borsod, Pest, Heves, Veszprém…

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tavalyi ellenőrzései alapján mondható, hogy az illegális fakitermelés és kereskedelem terén Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest vármegye továbbra is extrém vagy nagyon magas kockázatúak. Heves és Veszprém vármegyék kockázati besorolása két kategóriát romlott, míg Békés, Csongrád-Csanád és Zala vármegyéké javult. A kockázati besorolások változása rámutat arra, hogy az illegális fakitermelést és kereskedelmet érintő rendszeres Nébih-ellenőrzések gyakorisága, valamint hatékonysága a jogkövetési hajlandóság növekedését eredményezte egyes térségekben. További fokozott EUTR-ellenőrzések szükségesek azonban az extrém magas és nagyon magas kockázati besorolású területeken. Ez utóbbi terén a jogsértőknél a szankciók is egyre súlyosabbak, ezért a hatóság e gyakorlatot a jövőben is folytatja.

fakitermelés
Ők igen, de sajnos, nem mindenki csinálja legálisan…

A Készenléti Rendőrség is akciózik már

Az erdők és az erdészeti, természeti vagyon védelme érdekében a rendőrség tavaly több alkalommal tartott ellenőrzést az erdőgazdaságokkal. A kezdeményezéshez most a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna–Ipoly Nemzeti Park is csatlakozott, mely szervezetekkel a napokban a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság együttműködési megállapodást kötött. Ennek fő célja a vagyonkezelt erdőkben tapasztalható illegális tevékenységek – természeti környezetet károsító terepmotorozás, jogosulatlan és orvvadászat, hulladéklerakás, illegális fakitermelés – megelőzése és felderítése. Az összehangolt ellenőrzés-sorozat május 6-án vette kezdetét. A rendőrségi akcióba a Készenléti Rendőrség (KR) munkatársai is bekapcsolódtak, akik speciális, elektromos meghajtású motorkerékpárokkal, valamint lovakkal, drónokkal teljesítettek szolgálatot a területen – így, hangtalanul olyan helyekre is be tudtak menni, amiket autókkal egyáltalán nem, míg gyalog csak időigényesen tudtak volna megközelíteni a helyi rendőrök.