fbpx

Évente mintegy 50 millióval támogatott termékpálya

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 25.

Haszongalamb vásárlásához évente mintegy 50 millió forint összegben nyújtanak hozzájárulást. Az elmúlt három évben több mint 25 ezer húsgalamb vásárlásához 140 millió forint támogatást ítéltek oda. Az ágazat fejlődését bizonyítja, hogy most galambvágóhíd és feldolgozó üzem épül Görbeházán.

Kicsi galambok
„Szárnyaló gazdaság” – Nemzeti Húsgalamb Program (Fotó: Fekete István)

Az agrártárca elsődleges célja a sokszínű agrártermelési szerkezet megőrzése

Nagy István, agrárminiszter az üzem alapkőletételénél elmondta, hogy 2018 decemberében hirdették meg a „Szárnyaló gazdaság” Nemzeti Húsgalamb Programot. Ez komoly fellendülést jelentett az egész ágazat számára.

További pályázati programokat is kidolgozott a szaktárca a húsgalamb-termékpálya fejlesztésére és az egységes árualap megerősítése érdekében. 2019 óta a haszongalamb vásárlásához is nyújtanak hozzájárulást, évi mintegy 50 millió forint összegben. Az elmúlt három évben több mint 25 ezer húsgalamb vásárlásához csaknem 140 millió forint támogatás odaítélésére került sor.

A pályázatot idén is meghirdetik, a kérelmeket 2022. április 1.-8. közötti időszakban lehet majd benyújtani – jelentette be a miniszter.

Nagy galambok
Egyre több helyen juthatunk az egészséges galambhúshoz (Fotó: Fekete István)

A fejlesztések és az innovációk révén megőrizhetjük az agráriumhoz kötődő hagyományainkat

Az elért eredményeket mutatja, hogy nőtt a rendszeres értékesítéshez szükséges árualap és több fővárosi áruházban már kapható húsgalamb, illetve számos étterem étlapján megtalálhatók a szárnyasból készült különleges, ínyenc fogások.

A Görbeházi Galamb Tenyészcentrum vágóhídja és feldolgozóüzeme a Vidékfejlesztési Program segítségével valósulhat meg, a beruházás összértéke pedig csaknem félmilliárd forint.

Forrás: AM/Sajtóiroda

Összeállította: Barna Ferenc