fbpx

Tervek a Közép-Duna mente mezőgazdaságának fejlesztésére

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 19.

A Közép-Duna mente hazánk legújabb kiemelt fejlesztési térsége, mely három megye, illetve három régió közös metszete, s 99 települést foglal magába.

A térségben működő Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közösen nyert el pályázatot a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE). Ennek legfőbb célja a precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetésének és elterjesztésének elősegítése a térségben.

A felek közös érdeke, hogy az egyetemi tudásbázisra építve és a bővülő infrastrukturális kapacitásokra hosszú távon támaszkodva új befektetéseket vonzzanak a térségbe, továbbá innovatív megoldási javaslatokkal és képzési csomagokkal támogassák a helyben működő gazdálkodókat. A témával foglalkozik a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség agrárszektor fejlesztése című fórum március 29-én Pakson, az Erzsébet Nagy Szállodában. A rendezvényen többek közt felszólal Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora és Dr. Mikulás Brigitta, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács elnöke.

emberek, mobiltelefon
Közös gombnyomással indítják el a mobiltelefonról is vezérelhető új öntözőrendszert Dunapatajon, az Új Élet Kft.-nél, ahol mindössze 11 hónap alatt létrehozták a 130 milliós új rendszert. A létesítmény dolga megvédeni az aszálytól a gazdaság 100 hektáros kukoricaültetvényét. Képünkön Zászlós Tibor (alelnök, NAK), Dusnoki Csaba társtulajdonos, Feldman Zsolt (államtitkár, AM) és Láng István (főigazgató, BM OVF) (Fotó: Horizont Média/archív; Kohout Zoltán)