fbpx

Repcehiánytól tart Európa az ukránok kiesésével

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 20.

Vetés előtti tanács a gazdáknak: akinek a vetésforgója engedi, nagyon fontolja meg az olajnövényt!

repce

A tőzsde is alátámasztja, hogy nagy piac lesz

Az amúgy is szűkös repcekészletet tovább csökkenti a fekete-tengeri térség háború miatti hiány. Egy az olaj- és fehérjenövényeket népszerűsítő német civil szervezet (UFOP) attól tart, hogy az őszi kritikus ellátási helyzetet tovább rontja, ha az ukrán termőterületeken nem vagy csak részben sikerül elvetni a repcét. Ukrajna Kanadával és Ausztráliával együtt a világ egyik legnagyobb repceolaj-beszállítója, az ottani kínálati hiányt a kanadai vetésterület bővítésével kellene kompenzálni.

A jelenleg magas árak mindenesetre arra ösztönzik a termelőket, hogy a 2022 őszi vetésnél a lehetséges maximumig bővítsék a repce területét. A jelenlegi tőzsdei árak ezt alátámasztják: a párizsi MATIF-on 762 euró/t-t kellett fizetni 2022. augusztusi szállítású repcéért.

repce

Ha nem jön több ukrán repce a kikötőkből

Az ukrán repce az EU 6 milliós importjának majdnem a felét, 2,7 millió tonnát szállított 2020-ban – írja az EU Statisztikai Hivatala (Eurostat). A következő pénzügyi évben ez 2 millióra csökkent, szinte megegyezik Kanadával, s így a két ország az európai repceimport-szükséglet harmadát fedezte. Eddig idén az EU-27 tagállamai összesen mintegy 3,23 millió tonna repcét vásároltak harmadik országokból, s ennek fele Ukrajnából jött. Ha az Ukrajnából érkező repceszállítmány hosszú távon teljesen ellehetetlenül a lezárt kikötők miatt, az ellátási helyzet – mind az EU-n belül, mind globálisan – valószínűleg ismét jelentősen romlani fog – figyelmeztet a Förderunion.