fbpx

Fókuszban az élelmiszer

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 18.

Idén „Fókuszban az élelmiszer” címmel hirdette meg a Jászsági Menedzser Klub Egyesület tanácskozását, jelezve ezzel is a mezőgazdaság, az élelmiszeripar kiemelkedő fontosságát.

Feldman Zsolt
A talpon maradás érdekében az információ- és tapasztalatcsere alapelv (fotó: Fekete István)

A gazdaság szereplői közötti párbeszédre mindig szükség van

A jelenlegi rendkívüli helyzetben különösen felértékelődött a jó gyakorlatok, a tapasztalatok egymással történő megosztása – hangsúlyozta Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a IV. Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencián.

Kifejtette, hogy a klímaváltozás, az orosz-ukrán háború, a szankciós politika okozta energiaválság és a fogyasztói társadalom fenntarthatósági elvárásai okozta összetett helyzetben a gazdaság szereplőinek elemi érdeke, hogy a talpon maradás érdekében információt cseréljenek, megosszák egymással tapasztalataikat.

Egyszerre biztonságos és fenntartható élelmiszertermelésre van szüksége mind a magyar, mind az európai fogyasztóknak, ezért nem reálisak azok a hangok, amelyek – elsősorban Európa nyugati felén – a mezőgazdasági termelést szinte már csak környezeti problémaként kezelik – termelésbiztonság és a fenntarthatósági szempontok kapcsán meg kell találni az egyensúlyt.

Kulcsfontosságú az agrártermelés és az élelmiszergyártás biztonságának fenntartása

Ebben rövidtávon legfontosabb a likviditás biztosítása és az energiaválság kezelése. A gazdálkodók drasztikus termelési költségnövekedésén segít a hitelmoratórium és a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatás elindítása. Az energiahelyzet kezelését pedig többek között a kis- és közepes vállalkozások számára hamarosan induló feldolgozóipari energiaköltség támogatási program segíti.

A 2021-ben indított, a Megújuló vidék, megújuló agrárium program segítségével több ezer mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás kezdhetett felújításba, bővítésbe, technológiai megújításba. Százmilliárd forintos nagyságrendű odaítélt támogatás érkezett az élelmiszeriparhoz, állattartáshoz vagy éppen a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódóan, a mostani költség- és kamatkörnyezet ellenére is fontos, hogy közülük minél több megvalósuljon.

Azok a vállalkozások, amelyek a termelési hatékonyságot és energetikai hatékonyságot megvalósító fejlesztéseiket véghez tudták vinni, vagy ezeket a beruházásokat most még be tudják fejezni, komoly versenyelőnyre tesznek szert.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc