fbpx

Brexit, import, kereskedők: torkig vannak a brit gazdák is

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 07.

…pedig ott már nem az EU irányít. Többek közt épp ez is baj – mondják az angol gazdák, akik ugyanúgy az utcára vonultak, mint német és más európai kollégáik.

mezőgazdászok
Fotó: Fairness for Farmers

Több száz gazdálkodó szervezett traktoros forgalomlassító tiltakozást a dél-angliai Canterburyben. A gazdálkodók amiatt dühösek, hogy alacsony áron fizeti meg terményeiket a kereskedelem, és a Brexit utáni mezőgazdasági politika nem szolgálja az érdekeiket. A Fairness for Farmers kampánycsoport már februárban is szervezett tüntetést. Közben Walesben több mint 10 ezer gazdálkodó vonult Cardiff utcáira a múlt héten a walesi kormánynak az iparággal kapcsolatos elképzelései miatt: ők főleg a nem megfelelő importok betiltását követelték. Ez elsősorban az ázsiai importot érinti, amivel szemben á bár Nagy-Britannia már nem az EU tagja – a brit élelmiszerbiztonsági előírások még mindig szigorúbbak. Viszont így drágább is a hazai élelmiszer, íz egyik gazda ezért így fogalmazott: „Ha a dolgok nem változnak, akkor nem fogom alkalmazni azt a tizennégy embert, aki nekem dolgozik. Akkor olyan külföldi termékekre leszünk utalva, amelyek nem felelnek meg az Egyesült Királyság magas színvonalának.”

A Brexit, azaz 2016 óta számos, többek közt mezőgazdasági elemzés is értékelte a britek EU-ból való kilépését. Az elemzések döntően azt tükrözik, hogy az angolok utólag meggondolatlanságnak és rossz döntésnek látják a kilépést, amit elsősorban a tájékozatlanság, az álhírek és EU-ellenes propaganda ért el. A mezőgazdasági következményekről lapunk is több ízben írt, legutóbb ebben, ebben és ebben a cikkünkben.