Az élelmiszerárak inflációja őszre el fogja érni a 20%-ot – prognosztizálta Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke a mezőgazdasági termelőket sújtó termelési költségek emelkedésének következményeként.
A prémium márkákat már nem veszik
„Az emberek már elkezdték az olcsóbb élelmiszereket vásárolni, az alacsonyabb tápértékűeket, a prémium márkákat már mellőzik” – mondta a szlovák kamara elnöke.
Szárnyasoknál jellemző, hogy kevesebb csirkemell fogy, viszont sokkal többen teszik a kosárba az olcsóbb csirkeszárnyat vagy combot.
A tejtermékek közül a vajból fogy sokkal kevesebb, az emberek a margarint keresik vagy a vajkrémeket, amelyekben növényi eredetű zsiradék van.
„Az adatok szerint az élelmiszerek inflációja körülbelül 16 százalékos. Ám egy évvel ezelőtt a vaj 1,29 euróba került, ma már nehéz 3 euró alatt találni, akciós áron. Sok vásárlónak, főleg a nyugdíjasoknak meg kell gondolniuk, hogy vajat vesznek-e, amelynek zsírtartalma 82%, vagy vajkrémet, növényi eredetű zsiradékkal” – mutatott rá Macho a drágulás jelenlegi mértékére.
Megoldás az állattenyésztés támogatása
Az árak emelkedése nem egyedi, vagy területfüggő, globális hatása van még mindig a pandémiának, illetve az orosz-ukrán háborúnak.
Az SPPK elnöke szerint a megoldás egyik útja a mezőgazdasági termelők, valamint az élelmiszeripar támogatása lehet.
Érdemes lenne az alapélelmiszereket előállító gazdák és üzemek, az állattenyésztéssel foglalkozók dotálása, akár az energiaárak területén.
Forrás: Új Szó