fbpx

Ezt mi is megérezzük, Kína visszafogja a gabonaimportot

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 04.

Kína felszólította legnagyobb importőreit, hogy csökkentsék a gabonafélék, különösen az árpa és a cirok vásárlását. A behozatal mérséklése globális hatással lesz, következményeit Európa is érzi majd.

Túl sok van már így is

A kínai hatóságokat azért kötelezik az import mérséklésére, mert jelentős készletek halmozódtak fel, továbbá a kínai gazdaság lassulása miatt a vártnál alacsonyabb a kereslet. Mindez alacsonyan tartja a termelői árakat, ami a kínai állam számára megnehezíti a helyi gazdálkodók támogatását. Kína ráadásul ugyancsak rekord termést vár, így nem csoda, hogy legalább a behozatal felől megkísérlik a túlkínálat csökkentését, és ezzel és a hazai árak stabilizálását. (A hazai kukorica, cirok és árpa ára 3 éves mélypont közelében volt, míg a déli kikötők kukoricakészletei 2 éves csúcsot értek el. 2024 7 hónapjában a cirok behozatala csaknem megduplázódott a tavalyi évhez képest, és elérte az 5,21 millió tonnát, amelynek több mint 80%-át az USA-ból szállították. Az árpaimport 67%-kal nőtt, ennek nagy részét Ausztráliában vásárolták, miután Kína feloldotta az ellátási korlátozásokat.)

Csakhogy Kína a világ legnagyobb árpa- és cirokimportőre, így minden ellátási korlátozás hátrányosan érintené a nagy exportőröket. A mostani ráadásul nem az első ilyen lépés: korábban már a kukoricaimportnak is féket vetettek (igaz, ezt nem mennyiségi, hanem takarmányozás-stratégiai alapon: inkább árpás és cirkot írnak a receptek). E három termékkör érzékenyen érinti az Egyesült Államokat és Ausztráliát, illetve a kukoricaimportőröket az ukránoktól az oroszokon át az amerikaiakig.

cirok árpa
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Európát is érinti

A MezőHír mindehhez hozzáteszi: tavaly Franciaország volt  Kína legnagyobb árpaellátója 3,7 millió tonnával, őt Kanada, Argentína és Ausztrália követte. Az eddig megrendelt-lefoglalt árut mindez nem, de a további tételeket érinteni fogja a mostani kínai lassítás. Az sem kizárt, hogy más termékköröket is bevonnak a megszorításba. Az európai közösségből minden szezonban 5-6 millió tonna árpa áramlik ki a globális piacra. Ez a mennyiség idén is keresni fogja a helyét, lefelé szorítva a helyi árakat.

Ebben a cikkben nemrég arról írtunk, milyen hajmeresztő összegeket költ Kína importra.