Bezárás

JCB-bemutató Mezőkövesden

Írta: Agrárágazat-2022/10. lapszám cikke - 2022 október 13.

2022. szeptember 16-án került megrendezésre Mezőkövesden, a Matyó Agrártermelő Zrt.-ben a JCB és KITE Zrt. közös szervezésű vevőtalálkozójával egybekötött gépbemutatója, melyen 5 állomáson egy gyári oktatócsapat 18 gép segítségével mutatta be a JCB mezőgazdasági termékvonalának teljes kínálatát.

JCB
Az új JCB Loadall Agri Pro teleszkóposrakodó-sorozat már a nevével is árulkodik arról, hogy a professzionális felhasználóknak készült

A bemutatón részt vevő közönség részletes műszaki ismertetést, gyakorlati felhasználási javaslatot kapott a JCB egyes mezőgazdasági termékköreiről: traktorokról, teleszkópos rakodókról, törzscsuklós homlokrakodókról, teleszkópos törzscsuklós rakodókról, valamint az elektromos hajtású gépekről, és a JCB saját fejlesztésű telematikai rendszeréről, a LIVE Linkről is. Az egyes állomásokon a gépek ismertetése mellett természetesen lehetőség nyílt egy-egy géptípus kipróbálására is, így a felhasználók testközelből tapasztalhatták meg a gépek kiemelkedő műszaki tulajdonságait.

Számos újdonságot is felvonultattak a szervezők, melyek közül a két legjelentősebb az új JCB Fastrac iCON traktorsorozat és a JCB Loadall teleszkópos rakodók új felszereltségi változata, az Agri Pro.

Az új Fastrac iCON megtartotta az előző szériákból ismert Fastrac-ok műszaki tartalmát (magas közúti sebesség, kiváló komfort, univerzális felhasználhatóság), melyet most az új fülke emelt még magasabb színvonalra. Az iCON széria új, kényelmesebb ülést, intuitív, tetszőlegesen konfigurálható kezelőszerveket és teljesen új fejlesztésű érintőképernyős monitort kapott. Az új monitor – amellett, hogy minden fontosabb traktorrészegység (motor, sebességváltó, hidraulika, TLT stb.) beállítható és ellenőrizhető rajta – ISOBUS II munkagépvezérléssel és saját navigációs rendszerrel rendelkezik. Természetesen a traktor kompatibilis a John Deere Green Star rendszerével, és a KITE Zrt. RTK-hálózatának jelszolgáltatásával is üzemeltethető, így kielégíti a precíziós gazdálkodás erőgépektől megkövetelt műszaki igényét.

Növelt teljesítményű teleszkópos rakodó

Az új JCB Loadall Agri Pro teleszkóposrakodó-sorozat már a nevével is árulkodik arról, hogy a professzionális felhasználóknak készült. A 2016-ban bevezetett és azóta továbbfejlesztett hidrosztatikus és mechanikus erőátvitelt ötvöző DualTech VT sebességváltó 50 km/h-s végsebességet biztosít a közúti szállításkor, ugyanakkor a hidrosztatikus módja komfortos rakodást tesz lehetővé az akár 22 km/h végsebességig független motorfordulatszám-vezérlés mellett. A növelt teljesítményű, 173 LE-smotor nagyobb tolóerőt és vontatási teljesítményt, a nagy teljesítményű, 160 l/perces hidraulikaszivattyú pedig lerövidült kombinált ciklusidőt biztosít a rakodási műveletek hatékonyabb elvégzéséhez. Az Agri Pro felszereltség magában foglalja az új, erősített első és hátsó hidat is, mely növelt terhelhetőséget, nagyobb fékerőt és stabilabb kormányzást biztosít. További újdonság az új, teljesen integrált gyári felszerelésű ABS-kompatibilis pótkocsi-légfékrendszer, mely tovább növeli a Loadall rakodók univerzális felhasználhatóságát.

A rendezvényt megelőzően 4 napon keresztül nemzetközi kereskedelmi oktatást is rendeztek, melyen 9 ország JCB-kereskedői sajátíthatták el a JCB gépek fejlett műszaki tartalmát.

Fodor Mihály