fbpx

1,5 milliárd a viharkárt szenvedett gazdáknak

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 04.

A mezőgazdaságban, elsősorban a hajtatott zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdálkodóknál okozott jelentős károkat a 2022. január 30-ai vihar. Az érintettek már benyújtották a viharkárok miatti támogatási igényeiket, aminek mértéke az agrárkamara által leigazolt kár összegének legfeljebb 80%-a.

Jön a vihar
A vihar miatt elpusztult vagy károsodott növénykultúra után a kárenyhítési rendszer fizet kompenzációt (Fotó: Pixabay)

A nem biztosított termelőeszközöket kompenzálja szaktárca

A vihar miatt elpusztult vagy károsodott növénykultúra után a kárenyhítési rendszer fizet kompenzációt; a nem biztosított termelőeszközökben bekövetkezett, jelentős károk bizonyos részét az Agrárminisztérium kompenzálja.

Az érintett termelői károkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérte, újabb kárbejelentéseket a továbbiakban már nem fogad. Fontos, hogy támogatásra kizárólag azon mezőgazdasági termelők jogosultak, akiknek a termelőeszközükben keletkezett viharkárt az agrárkamara már – a vihar után közvetlenül – felmérte és leigazolta, valamint a kármegállapítása során tett adatokat a Magyar Államkincstár részére 2022. március 3-áig továbbította. A támogatás mértéke legfeljebb az agrárkamara által leigazolt kár összegének 80%-a.

A vonatkozó jogszabály alapján termelőeszköznek minősül:

  • ültetvény;
  • épület;
  • egyéb épület;
  • berendezés.

A jogszabályi alap

A termelők a támogatási kérelmüket – az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül (2022. március 7-11. között) nyújthatják be a Magyar Államkincstárhoz.

A Magyar Közlöny 2022. február 28-i számában megjelent a mezőgazdasági termelőeszközökben bekövetkezett viharkárok részbeni kompenzálásáról szóló 8/2022. (II.28.) AM rendelet, amely alapján a termelők a termelőeszközeikben a 2022. január 30-ai vihar miatt keletkezett káruk részbeni kompenzálására vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosultak.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc