fbpx

Jók az árak, van piac, mégis csökkent a juhvágások száma

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 15.

Új támogatási formák, növekvő kereslet, emelkedő árak – javul a juhágazat gazdasági környezete, az év elején mégis tovább csökkent a hazai vágások száma…

Több lehetőség és támogatás, kevesebb vágás

Az év első 3 hónapjában 10 százalékkal csökkent a hazai vágóhidakon levágott juhok száma. Anyajuhból több mint 1900 darabot vágtak 89 tonna élősúlyban. A KSH adatait összegző AKI-jelentés szerint a juhállomány 907 ezer példányos volt 2023. december 1-jén, ami több mint 35 ezer példányos növekedés az egy évvel korábbi létszámhoz képest (+4,1 százalék). Az anyajuhok száma 2023 decemberében (694 ezer) gyakorlatilag megegyezett az egy évvel korábbi értékkel.

A vágóhídi csökkenés különösen annak fényében borús, hogy a hazai juhtenyésztés szempontjából is kedvező a 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika (KAP) számos új támogatása, amik a korábbiaknál több jogcímmel segítik a gyepre alapozott, extenzív állattartást számára. A legeltetéses gazdálkodás a korábbiak mellett új forrásokhoz férhet hozzá.

juh legeltetés
Fotók: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

7 millióról 900 ezerre…

Noha a tavaly decemberi adat állatlétszám-növekedést mutat, a jelenlegi, durván 900 ezres mennyiség még mindig alacsony. No, nem a kiegyezés korszakában mért 5-7 milliós(!), de még nem is a trianoni országcsonkolás után beállt 1,5-2 milliós létszámhoz, hanem akár a 2010-es években stabilan fennállt 1,1 millióhoz mérten: 2017 és 2022 között 117 ezer anyajuh tűnt el az ágazatból. Ebben a korábbi évek aszályos és költségnövekedésekkel teli időszakai, a munkaerőhiány tükröződnek. Ugyanakkor a javuló takarmányhelyzet, a plusz támogatások, illetve az Európában erősödő juhhúskereslet most új lendületet adhat a szektornak. A kereslet élénkülését az árak folyamatos, bár tavaly némileg lassuló ütemű emelkedése övezi. A 2022-es éves átlagérték a nehézbárányok esetében 783 euró/100 kg vágott test egyenérték (vte), míg a könnyűbárányok esetében 844 euró/100 kg vte volt.

juh legeltetés
Fotók: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Mindehhez fontos még, hogy bár a létszámcsökkenéssel együtt csökkenő vágás és a csökkenő export trendje megfordulhat. A hazai könnyű- és nehézbárányok árai ugyanis továbbra is lényegesen meghaladják az EU átlagárakat, ami azt jelenti, hogy a magyar eredetű juh és juhhús megítélése, kereslete kedvező.