fbpx

Lépjen szintet a kalászvédelemben!

Írta: - 2024 május 16. -Hirdetés

A kalászfuzáriózis az egyik legismertebb és legjelentősebb betegsége kalászos növényeinknek, és jelentősége egyre nő az elmúlt években, különösen az őszi búzában.

A fuzárium-fertőzés kórokozói elsősorban a Fusarium graminearum, Fusarium culmorum, vagy a Fusarium avenaceum. A fertőzés beindulásához több tényező együttes fennállása elengedhetetlen: fogékony gazdanövény, fertőzőképes kórokozó és természetesen a megfelelő időjárási feltételek. A Fusarium fajok által megbetegített kalászok kifehérednek, majd a felületükön rózsaszínű elszíneződés jelenik meg. A tünetek előrehaladtával a búzaszemek összezsugorodnak, töppedtek lesznek. A kórokozók számára a nedves, mérsékelten meleg, szeles időjárás nagy mértékben kedvez, de a konídiumok csírázásához már 1-2 órán át tartó párás idő is elegendő, így a fertőzést akár a reggeli harmat is beindíthatja, ezért aszályos időjárás esetén se becsüljük alá a betegség jelentőségét.

A búza fogékonysága a kalászolás kezdetétől a viaszérésig fennáll, azonban fertőzés által okozott toxinfelhalmozódás kockázata a virágzás idején a legnagyobb. A megfelelő időzítésre nagyon szűk időablak, mindössze néhány nap áll rendelkezésre, ezért javasoljuk, hogy a védekezést a virágzás első egyharmadában kezdjük meg.

MILYEN TERMÉKET VÁLASSZUNK KALÁSZVÉDELEMRE?

Intenzív technológiákban, vetőmag-termesztésben és kifejezetten erős fuzárium-fertőzési veszély (érzékeny, szálkás fajta, durumbúza-, kukorica-elővetemény, szántás nélküli művelés, párás mikroklíma stb.) esetén fuzáriumspecifikus készítményeket kell alkalmaznunk. A rendelkezésre álló hatóanyagok közül a DMI csoportba tartozók között találunk ilyeneket, ezek közül is protiokonazol az egyik legjobb kalászfuzáriózis elleni hatóanyag.

A Bayer ajánlata intenzív technológiában az új generációs kalászvédelem-specialista, az Input. Kiváló teljesítményének köszönhetően Európa-szerte vezető sztenderd készítmény a kalászfuzáriózis ellen. Az Inputban található magas protiokonazol-tartalom hatékony a Magyarországon előforduló Fusarium-fajok ellen, a mellette található spiroxamin pedig amellett, hogy hatékonyan lép fel a későn megjelenő levélbetegségekkel szemben, szinergista módon segíti a protiokonazol gyors felszívódását a növénybe, így biztosítva a hosszú hatástartamot. Az Inputtal biztonságosan alacsony szinten tartható a búza DON-toxinszintje, még igen erős fertőzési nyomás esetén is. Preventív és kuratív tulajdonságainak köszönhetően rugalmas kijuttatást tesz lehetővé. Kalászvédelemben mindig az engedélyezett legmagasabb dózist alkalmazzuk, ami az Input esetében 1,25 l/ha.

Mesterséges fuzárium-fertőzési kísérleteinkben az Input második évben szerepel kimagasló teljesítménnyel. Alkalmazásával lényegesen csökkenthető a DON­-toxintartalom, és kedvező hozameredmények biztosíthatók, így egészséges, fertőzésmentes állományokkal biztonságban várhatjuk a betakarítás időszakát.

Ábrák: Mesterséges fuzárium-fertőzési kísérlet DON toxin eredményei 2022-ben és 2023-ban (Artplanta)

Próbálja ki az Inputot kalászvédelemben, hogy biztonságban tudja búzaterményét! A részletekért keresse a Bayer területileg illetékes kollégáit!

Bayer