fbpx

Utalják az eurómilliókat az időjárási károk enyhítésre

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 26.

Az Európai Bizottság 48 milliárd forintnak megfelelő eurót különített el a tavaszi fagyok és az aszályos, forró nyár okozta károk enyhítésére. Az egyes tagországoknak adott európai pénzt az egyes tagállamok megduplázhatják. Lesz egy következő ilyen akció is, kérdés, abban szerepel-e majd Magyarország…

Az Európai Bizottság hétfőn (szeptember 24.) javasolta, hogy a mezőgazdasági tartalékból 119,7 millió eurót különítsenek el azon bulgáriai, németországi, észtországi, olaszországi és romániai mezőgazdasági termelők közvetlen támogatására, akiket a tavaszi és kora nyári rendkívüli kedvezőtlen éghajlati események sújtottak. A Bizottság 11 millió eurót Bulgáriának, 46,5 milliót Németországnak, 3,3 milliót Észtországnak, 37,4 milliót Olaszországnak, és 21,6 millió eurót Romániának javasolt elkülöníteni, hogy amennyire lehet, kártalanítsák azon gazdaságokat, ahol elvesztett a termés és a bevétel egy része. Az EU-s szolidaritás jeleként kifizetett támogatásokat 200%-ban nemzeti forrásokból lehet kiegészíteni.

A nemzeti hatóságoknak 2025. április 30-ig el kell osztaniuk ezt a támogatást, és biztosítaniuk kell, hogy a gazdálkodók legyenek a végső kedvezményezettek. A Bizottság javaslatát valamennyi tagállammal megvitatják, mielőtt a mezőgazdasági piacok közös szervezésével foglalkozó bizottság október 7-i ülésén döntenek annak jóváhagyásáról. Más tagállamokban a mezőgazdasági termelőket szélsőséges időjárási jelenségek sújtották a nyár második felében. A Bizottság felméri, hogy az ilyen károk indokolják-e az uniós szolidaritást. Egyelőre nincs hír arról, hogy akár az első, akár ez utóbbi halmazba belefér-e az unióval politikai vitában álló Magyarország.