fbpx

Vízzel és óvatossággal jót tesz a futóbab a kukoricának

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 30.

Több legyet üt egy csapásra, aki – kellő körültekintés és elegendő vízutánpótlás mellett – futóbabot vet a kukoricasorok közé. Miért?

Agrarheute/Klaus Strotmann

Egy német gazda, Hannes Kuhnwald Hannes Kuhnwald négy nappal a kukorica után vetette a futóbabot a kukoricasorok közé. Erre azért volt szükség, hogy a kevésbé versenyképes kukorica némi előnyt nyerjen a korai fejlődéshez és a zavartalan növekedéshez. Az első fontos szempont már itt felmerül: e vetésmódnak a hátránya, hogy sorközműveléses gyomirtás, kapálás nem lehetséges, gyomirtó szerek csak preemergensben használhatók. Célszerű hát csak olyan helyen betervezni ezt a növénytársítást, ahol alacsonynak gyomnyomás.

A kukorica és a futóbab vegyes termesztése ugyanakkor számos jelentős előnnyel jár. Köztudott, hogy a hüvelyesek – a szója, a babfélék – egyrészt fontosak az európai és magyarországi takarmánygyártásban, hiszen kis mértékben bár, de kiváltják a jellemzően GMO-s amerikai fehérjenövények behozatalát. Másrészt jelentős mennyiségű biomasszát termelnek. A legelőkelőbb erényük azonban az, hogy a levegő nitrogénjét a gyökérgümőkön megkötve szerves nitrogénnal táplálják a talaj, vagyis a kukorica gyökerének közegét, illetve a következő kultúrát. A keveréket részben ezért is külön kultúrának tekintik a vetésforgó-tervezésben.

Július elejére a kukorica már az átlagember magasságát is eléri, így a bab, a növekedését segítő megoldások révén terjed és nő, elnyomja a gyomok kelését a talajban, lassítja a kipárolgást, és már nem is konkurál a kukoricával. Igaz persze az is, hogy a futóbab jelenléte plusz vízutánpótlást igényel, ha nincs elegendő eső.

További részletek az agrarheute videójában!