fbpx

Drágulhat a sertéstartás, importra szorulunk kukoricából

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 07.

Ha lesz is elég takarmány-alapanyag, komoly fenyegetést jelent a mikotoxin-fertőzöttség. A kukorica egyrészt várhatóan drágulni fog, ami nem jön majd jól az állattartóknak.

Három éven belül a második pocsék termés

Júliusban tovább csökkentették a takarmánykukorica várható termését idehaza, így valószínűleg már a 6,8-6,6 millió tonnás termés is illúzió: van, aki 4,2 millió tonnás összmennyiséget prognosztizál. Az utóbbi 8 évben ehhez hasonló, gyenge eredmény csak az aszályos 2022-es esztendőben (3,4 m tonna) született, általában 8 millió tonna feletti össztermésre képes a hazai termesztés. Így aztán most a szektor ott tart, hogy az utóbbi 3 évben összesen sem jött össze 14 millió tonna, míg korábban, a 8-9 millió tonnás termések korszakában – 2018 és 2021 között például – ennek a duplájával számolhattunk. Ez a gazdaságok kárán túl a nemzetgazdaságnak is hatalmas veszteség. Az évi átlagban mintegy 250 milliárdos kiesés a mezőgazdasági teljes produktumnak majdnem 10 százaléka.

A mennyiségi csökkenésben nemcsak az idei nyár hőhullámai és a szárazság a ludas – pedig az is: a kukorica várható mennyiségét a júliusi forróság mintegy 1,5 millió tonnával csökkentette. A másik ok a kisebb: 830 ezerről 790 ezer hektár alá csökkenő várható termőterület is szerepet játszik. Szakértők szerint hiány a takarmánypiacon ezzel együtt sem várható, ugyanakkor nem zárható ki, hogy az idén jelentősebben emelkedni fog a takarmánykukorica ára. Ez már most is 79-80 ezer forint körül van tonnánként, igaz, ebben pedig a keleti konkurenseknél várható terméscsökkenésnek lesz szerepe.

kukorica
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Sok a fertőzött szem, kevés az öntözött tábla

A takarmányipar szerint a hazai felhasználók máris valószínűsítik a kukoricabehozatal szükségességét. Itthon a takarmányigény ugyanis általában meghaladja az említett 4,2 millió tonnát. Ám az is elképzelhető, hogy a takarmányfelhasználók inkább kiváltják a dráguló kukoricát, és olcsóbb kalászosgabonákkal pótolják azt a receptúrában. Ám ezzel együtt is 40–50 forinttal drágulhat a kilónkénti ár a sertéshizlalásban. A forró, aszályos hetek miatt a megmaradt termés napégette, töppedt, és erősen fertőzött a rágásnyomokon felszaporodó Aspergillus gomba toxinjával. Vagyis komoly körültekintést igényel majd a fertőzött és tiszta tételek elkülönítése.

A kukoricatermés idei rossz eredményében benne van természetesen a hazai öntözés súlyos elmaradottsága. A légköri aszályon, forróságon persze nem minden esetben és nem mindig hatékonyan segít a vízpótlás. Ám az Alföld nagy területein a talajból hiányzó nedvesség problémáját enyhítette volna, ha előrébb járunk öntözésben. Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei szervezetének elnöke szerint Hevesben a rendszerváltás előttihez képest 70 százalékkal csökkent az öntözött területek mennyisége, így már az előrelépés lenne, ha rendbe tennék és feltöltenék a csatornahálózatot.