fbpx

15 év egyik legrosszabb kukoricatermése 5 millió tonnával

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 09.

Van, ahol 1-4 tonna közötti termést várnak csak hektáronként, és nemcsak a mennyiséggel, a minőséggel is komoly gondok vannak. Örülhetünk, ha sikerül nagyobb import nélkül megúszni a kukorica-alapanyag biztosítását a takarmány- és más iparágak felé. A napraforgó is gyengén hoz idén.

Döntő lesz a minőség az önellátás miatt

Már az állam sem számol a júniusban még elérhetőnek tűnő 6-6,5 tonnás kukorica-termésátlaggal. Az első, kényszerűen korai betakarítási adatok, illetve a műholdas és termelői adatszolgáltatáson nyugvó agrárkamarai termésbecslések alapján az elmúlt 15 év harmadik legalacsonyabb termése várható 5,1 millió tonnával. Az Agrárminisztérium szerint ez mennyiségileg fedezi a hazai felhasználási igényeket. Ugyanakkor – mint nemrég ebben a cikkben megírtuk – jelentős mennyiségek aflatoxin-szennyeződésére is számítani kell az aszályos forróságban elterjedő rovarkártétel, gombás fertőzöttség miatt. A hazai felhasználási igény 4 millió tonna körül van: ha a várható 5 millióból csak az ötöde kiesik, máris szűkösen lesz elegendő a kukorica.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeptember 3-i, végleges termésbecslése megerősíti a már augusztusban is látható folyamatokat. A végleges, termelői adatszolgáltatáson nyugvó becslés alapján kukoricánál 874 ezer hektárról 5,9 tonna/hektár országos átlaghozammal 5,15 millió tonna termés várható.

A napraforgó is az utóbbi 5 év leggyengébb átlagát hozza (kivéve az ugyancsak extrém aszályos 2022-est). Itt 680 ezer hektárról 2,54 tonna/hektáros országos átlaghozammal 1,72 millió tonna termést vár az agrártárca.

aszályos ku8korica
Illusztráció: Horizont Média/archív

Két kultúrában 350 ezer hektár aszálykáros

Még ezzel együtt sincs min szégyenkeznie a magyar gazdáknak, mert a környező országokban is gyengén szerepel a kukorica. Július közepéhez képest Bulgáriában a kukoricahozam előrejelzése 14 százalékkal (4,64 t/ha), a napraforgóé 3 százalékkal (2,11 t/ha), Romániában pedig 6 százalékkal (3,83 t/ha), illetve 5 százalékkal (1,86 t/ha) csökkent. Az EU egészét tekintve viszont sokkal magasabb kukoricaátlag születik: 7 tonna/hektár, míg a napraforgó esetében rosszabb: 2 tonna/hektár hozamot jelzett augusztus közepén a JRC.

Országosan a 874 ezer hektár kukorica területből 214 ezer hektár után tettek a gazdálkodók aszálybejelentést, napraforgó esetében a 680 ezer hektárból 125 ezer hektár után. Előbbi esetében az alábbi link alatt táblázatban vármegyénként is bemutatják a 2024. évi vetésterületet, az aszálykárra bejelentett területek nagyságát, és a becsült terméshozam és termésmennyiségét.