fbpx

KWS őszi kalászosok az élvonalban

Írta: - 2022 augusztus 18. -Hirdetés

A KWS búzafajtái Európa szinten nagy jelentőséggel bírnak és kijelenthetjük, hogy mindenhol az elsők között vannak a gazdák választásánál. A hazai termelőknél sincs ez másképp és immár 12 éve az élvonalban van. Azonban azt kevesen tudják, hogy a kiemelkedő teljesítmény mögött milyen nagy erőfeszítéseket tesznek a szakemberek, hogy a folyamatos fejlesztéssel évről évre jobb eredményeket tudjanak realizálni a gazdák, továbbá minden egyes aktuális nehézséggel fel tudják venni a küzdelmet.

KWS kalászos
A KWS STROMBOLI sikeresen szerepel a köztermesztésben

A KWS idén is nagy őszi búza fajtaválasztékkal készül itthon, mellyel lefedi a felvásárlók által támasztott igényeket

Hosszú lenne az összes fajta jó tulajdonságát felsorakoztatni, így a jelen cikkben a KWS STROMBOLI őszi búzafajtájukat emelem ki, amely az egyik legkedveltebb a hazai gazdák körében. A KWS STROMBOLI kiállta már az üzemi termesztés próbáját, sikeresen szerepel a köztermesztésben, amely a bőtermő és malmi kategória legújabb, középkorai érésidejű, stressztűrésével a mezőnyből kiemelkedő, korszerű fajtája.

A már bevezetett népszerű fajtákon kívül további négy őszi búzafajtájuk van kísérletben, melyek közül a legjobbak már jövő évben rendelkezésre fognak állni. A bőtermő és malmi minőséget biztosító szegmensbe két új fajta érkezik.

A KWS SPHERE egy tar kalászú, tömött, szép állományú, korai fajta, amelynek átlagos sikér- és fehérjetartalmához magas hektolitersúly tartozik. Ugyanebbe a kategóriába érkezik a KWS EXTREME, egy szálkás, korai, kiemelkedő hozamra képes búza, amelyre a magas hozam mellett is jó sikér-és fehérjetartalom, magas hektolitersúly jellemző.

Már a bőtermő szegmensbe tartozik a KWS ULTIM, amely jelenleg a KWS csúcsfajtája az európai piacon. Ez a búza kifejezetten alacsony habitusú, korai, nagy termőképességéhez átlagos sikér- és fehérjetartalom társul.

Már a kifejezetten magas minőség iránti igény kielégítésére született meg a korai érésű KWS CRITERIUM, ez az átlagos hozam mellett magas hektolitersúly, valamint sikér- és fehérjetartalom elérésére lehetőséget adó búza.

Az újonnan érkező fajták mellett azonban nem szabad elfeledkezni azokról sem, amelyek már bizonyítottak (SILVERIO, VYCKOR, EXOTIC, MODERN, SOLEHIO, ZEPHYR)!

KWS kalászos
Az egyik legnépszerűbb őszi árpa a KWS HIGGINS, itthon is elérhető

A KWS ősziárpa-termesztés csúcsfajtái már itthon is egyre népszerűbbek, mely legfőképp kiemelkedő eredményeinek és ellenállóképességének köszönhető

Azonban ez nem csupán hazánkra igaz, jelenleg őszi árpa esetében a KWS TARDIS birtokolja a Guinness-rekordot az egy hektáron elért termésmennyiség terén, ami 14,2 tonna volt. E hatalmas termés elérésében nagy szerepe volt a BASF által biztosított növényvédelmi technológiának, amelynek elemei a hazai növényvédőszer-kínálatban is megtalálhatók. Itthon több népszerű fajtájuk is kellő mennyiségben elérhető, például az egyik legnépszerűbb fajta a KWS HIGGINS, amely az IKR Agrár Kft. kizárólagos forgalmazásában érhető el.

Ugyancsak az új generációt képviseli a KWS ASTAIRE, amely kevésbé intenzív viszonyok mellett is jól teljesítő, nagy termésre képes, jó betegség-ellenállósággal bíró árpa. Az eredményeket a tavalyi évben a Kétsoprony-i kísérletek is bizonyították, ahol az összes mellettük lévő fajtát maguk mögé utasították több, mint 10,2 tonnás terméssel.

A korai vetést jól toleráló, a gyengébb termőhelyi adottságokhoz is jól alkalmazkodó, csúcstermésre is képes, a Trigo Kft. kizárólagos forgalmazásában lévő KWS KOSMOS pedig stabil, megbízható kórtani tulajdonságaival érdemli ki a gazdálkodók figyelmét.

A már köztermesztésben lévő fajtákon túl a következő évtől új szereplő érkezik a fajtakínálatba, az összehasonlító vizsgálatokban rendre szép eredményt elérő KWS FEERIS, amely egy hatsoros, kimagasló terméspotenciállal bíró árpa.

KWS kapcsolat