fbpx

A listázott, jelölés nélküli hatóanyagokat tilos alkalmazni

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 09.

Bizonyos növényvédő szereket (hatóanyagokat) nem, vagy csak korlátozottan lehetséges használni az AKG alapján támogatási kérelmet benyújtók számára, 2022. január 01-től a pályázati felhívásban foglaltak betartása elvárt.

növényvédelem
A hatóság kiadta a listát, mely hatóanyagú növényvédő szerek alkalmazhatók (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az Irányító Hatóság közleménye

Megjelent a nem, vagy korlátozással használható növényvédő szerek/hatóanyagok listája. Azon hatóanyag használata, amelyik a táblázatban külön jelölés nélkül szerepelnek, tiltottak. A megjelölt hatóanyagok a jelölés szerinti korlátozással használhatóak, de minden esetben be kell tartani az adott hatóanyagot tartalmazó készítmény engedélyokiratában foglaltakat.

A tiltott, illetve korlátozással használható növényvédő szer hatóanyagok listáját a hatóság Excel táblázatba foglalta, a közlemény 1.a; 1. b; 1.c számú mellékletek a táblázat külön munkalapjain találhatók. Az 1.c melléklet csak az 1.a számú táblázattal és a pályázati felhívás előírásaival együtt alkalmazható.

A mellékeltben felsorolt növényvédőszer-hatóanyagok (az azokat tartalmazó növényvédő szerek) a 2022. évben a gazdálkodás során nem, vagy a lábjegyzetben meghatározottak betartásával alkalmazhatók.

Ökológia jellegű célterületek

Azon területek esetében, ahol agrár-környezetgazdálkodási kifizetéssel érintett területen EFA területet kíván elszámolni, a fent megjelölt növényvédőszer-hatóanyagok, és az azokat tartalmazó növényvédő szerek használata sem megengedett.

Az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés pályázati felhívásában és az Irányító Hatóság jelen közleményhez mellékelt táblázatokban foglaltak teljesítése nem mentesít az egyéb növényvédelmi vonatkozású jogszabályok betartása alól.

Forrás: NAK

Összeállította: Barna Ferenc