fbpx

68 millió adag: új oltás a madárinfluenza ellen

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 06.

Október 1-jén kezdődik az új madárinfluenza elleni védőoltási kampány; a költségek 70%-át fedezi a kormányzat a kampány első három hónapjában.

kacsa
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Franciaország tavaly ősszel megkezdte a baromfi első vakcinázását a magas patogenitású madárinfluenza ellen. Korábban súlyos, nagyszabású járvány sújtotta a francia baromfiszektort, különösen a kacsák körében, amelyek nagyon fogékonynak tűntek a fertőzésre. A járványok elsősorban az ország délnyugati részén fordultak elő, amely a libamájipar és az intenzív kacsatenyésztés központja. Az elmúlt néhány hónapban mintegy 50 millió kacsát oltottak be – a minisztérium szerint ez az első ilyen nagyszabású kampány világviszonylatban. Ennek eredményeként Franciaországban mérséklődött a magas patogenitású madárinfluenza-járvány idén. Augusztus elején azonban új eset derült ki egy csirkefarmon az ország legnyugati részén, Bretagne régiójában.

A francia szakminisztérium szerint új oltási kampányra van szükség, mert a járványügyi összefüggések azt jelzik, hogy a vadon élő madarak körében magas a HPAI-fertőzöttség.

(Forrás: Poulztryworld)