fbpx

Megállt a termőterület csökkentése, 27 ezer hektár megújult

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 09.

Az agráriummal együtt az elmúlt időszakban a szőlő- és bortermelők helyzete is javult: stabilizálódott a hazai piac; megújult az ágazati szabályozás; csökkent a borimport; megállt a termőterületek kivágása.

Feldman Zsolt, Borkonferencia
Meg kell újulni a mezőgazdaság minden területének (Fotó: Facebook/Feldman Zsolt)

Összetett, sok elemből áll a támogatás

Ez az időszak a szőlő-és bortermelő szektorban dolgozóktól is megköveteli üzleti, értékesítési modelljei kiigazítását, esetleg átírását – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Budapesten, a 10. Borkonferencia megnyitóján, egyben utalt a koronavírus-járvány árnyékában eltöltött két év okozta nehézségekre és a jelenlegi ukrajnai helyzetre.

A 2010 óta elért eredmények közé sorolta az államtitkár a hazai borpiac stabilizálását, a megújult ágazati szabályozást, a bor kiemelt és egységes kommunikációját és a támogatáspolitikai eredményeket. Sikerült szinte nullára csökkenteni a 2010-ben még közel 800 ezer hektoliternyi borimportot, és a termőterület csökkentése is megállt. Megújult a hegyközségi rendszer, a HNT mára elismert szakmaközi szervezetként működik; megszületett a rugalmasabb, kevesebb adminisztrációval járó új bortörvény és elkészült az ágazat hosszú távú stratégiája is.

A magyarországi szőlő termőterület csökkenése megállt

Megújult 27 ezer hektár, mely az ágazat továbbélésének fontos záloga. A borászati technológia modernizálását 30 milliárd forint támogatás segítette, valamint az elmúlt két évben 13 milliárd forintos keret állt rendelkezésre a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítésére.

2016-és 2018 között több mint 600 borászati üzem beruházásához nyújtott támogatást a tárca. A tavaly meghirdetett borászati üzemfejlesztési támogatási lehetőségre – több mint 50 milliárd forintnyi igénnyel – 241 kérelem érkezett.

Szőlőtermő-terület, grafikon
Szőlőtermő-terület Magyarországon, éves bontásban (Infografika: MTI/KSH)

A Borkonferenciát szervező Rókusfalvy Pál kihirdette azt az 50 legjobb hazai borászt, akik április 29-éig kiválasztják maguk közül az idei év Borászok Borászát.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc