Az alapfelhasználáson túllépve szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékek kifejlesztésébe kezd a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a bonyhádi székhelyű, Danubiana Kft. – tudtuk meg a felsőoktatási intézmény közleményéből.
Itthon elsőként
A projekttervek szerint a szakemberek Magyarországon elsőként fejlesztenek majd ki innovatív technológiák alkalmazásával három egyedi karakterű, szőlőalapú ginterméket, melyek a program végére elérik a forgalomba hozatali minőséget.
A fejlesztés során két olyan technológia együttes hatásának módszertanát vizsgálják, amelyek lényege, hogy nem enzimatikus vagy kémiai, hanem fizikai módszerekkel teszik lehetővé a bogyóhéj roncsolását és az aromavegyületek azonnali és teljes kinyerését a szőlőből.
Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálják a szóba jövő lehetséges gin fűszereket is, de a projekt szempontjából kiemelt jelentőségű a szőlő egyéb részeinek vizsgálata: a szőlővirágé, a levélé, a bogyóé és a magoké.
A 2025 tavaszára megvalósuló projekt eredményeként három egyedi karakterű, kereskedelmi forgalomba kerülő gin (zöld, pink és piros) készül.
Ezzel párhuzamosan a különböző innovatív és hagyományos szőlőfajtákban rejlő aromaanyagok és potenciál feltérképezésére is törekeden a széleskörű kutatással.
Laboratóriumi vizsgálatok és üzemi tesztek
A projekt kutatási és szakmai hátterét a Danubiana Kft. nagyüzemi borkészítési gyakorlata, szolgáltatóként a többszörösen díjazott Brill Pálinkaház párlatkészítési tapasztalata és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének (SZBKI) akkreditált laboratóriuma, valamint az intézet 70 éves szőlészeti és borászati tudásbázisa biztosítja.
A cél elérése érdekében a szakemberek átfogó laboratóriumi vizsgálatok és üzemi tesztek sorát végzik el, amelyek célja, hogy a hagyományos szőlőfajták és a PTE SZBKI rezisztencianemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajtákat összehasonlítsák egymással gin alappárlat készítése céljából.
A szőlő alternatív felhasználási módja lehet
A fejlesztéssel a meglévő nagyértékű magyar szőlőkincs felhasználásának egy új lehetőségét tárnák fel, illetve a csökkenő mértékű magyarországi borfogyasztásra reagálnak, ugyanis a projekt eredményeként megoldódhat a szőlő alternatív felhasználási módja.
Az intézmény és a bortermeléssel és -exportálással foglalkozó gazdasági társaság alkotta konzorcium 430 millió forintot nyert el a projektre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretéből.
Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc