fbpx

Túl sok spekuláció: ki jár jól most a nitrogén-műtrágyával?

Írta: Kohout Zoltán - 2023 március 17.

A tavalyi energiaválságot nem lehetett előrelátni, így hát nincs értelme azt elemezni, jól vagy rosszul döntöttek a gazdák, ha kivártak – vagy ha éppen azonnal belevágtak a N-műtrágyák vásárlásába. Azok sem jártak ugyanis kiemelkedően jól, akik kivárásra játszottak – mondta Bige Dávid a Portfóliónak.

Mérséklődnek az árak, de…

Nem jártak rosszul, akik a műtrágyavásárlás terén a kivárásra játszottak, de valójában nem is jártak olyan jól, hogy megérte volna annyit időzniük. Ugyanakkor azokat is érheti még kellemetlen meglepetés, akik most kivárnak – adott hangot véleményének a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi igazgatója a Portfolióban. Bige Dávid szerint 2023 első negyedévét egyelőre mindenképpen az árak mérséklődése jellemzi műtrágyaoldalról. Az európai földgázárak már tavaly elkezdődött mérséklődése és emiatt a műtrágya előállítási árának csökkenése miatt a kontinenst uraló vásárlási kedv jelentősen visszaesett viszonteladói és termelői részről egyaránt. Vagyis most sokan kivárnak, pedig – Bige Dávid szerint – továbbra is egy rendkívül változékony piacról beszélünk. – Bármikor megfordulhat a mostani piaci irány és átválthat egy emelkedő piaci trendbe, ahogyan az megtörtént tavaly februárban, reagálva a gyorsan változó geopolitikai szituációra – mondta az igazgató.

Nem biztos, hogy jól járunk az import karbamid-műtrágyákkal…

A Nitrogénművek kereskedelmi igazgatója beszélt az Európát elárasztó nitrogén típusú műtrágyákról is. Ezt az importot elsősorban az itteni magas árak fűtötték, de míg például nitrogén típusú műtrágya érkezett, addig a kontinens számára nem megfelelő, karbamid műtrágya jött be jelentős mennyiségben. A termelők vásárolták is ezeket tavaly, pedig a karbamid-műtrágyák magasabb nitrogén-hatóanyagtartalma – elsősorban az ammónia-elpárolgás miatt – nem tud hasznosulni a növény számára olyan hatékonyan, mint egy kalcium-ammónium-nitrát típusú műtrágya, magyarul pétisó. Ez utóbbiból is érkezett Európába jelentősebb mennyiség, de Bige Dávid szerint itt sem árt az óvatosság. Az import, főleg török és ukrán pétisót illetően jelentős minőségbeli különbségek vannak az EU-ban gyártott, modern, illetve a harmadik országokból származó termékek között, akár a felületkezelő anyagokban, akár a szemcsék szilárdságát illetően.

Túl sok a spekuláció

Az áremelkedések a hozam növelését kényszerítik ki a gazdaságokból. A Nitrogénművek szakembere szerint azonban akik visszafogják a műtrágya-felhasználást, ezt a plusz hozamot kockáztatják, és végül nem fogják tudni kigazdálkodni az inputanyagárakból eredő költségnövekedéseket. A gazdaságok jelentős része nem is nyúlt ehhez az eszközhöz, nem volt jelentős visszaesés a N-műtrágyák felhasználásában.

Bige Dávid megerősítette: a tavalyi energiaválságot nem lehetett előre látni, ezért nincs értelme minősítgetni, ki döntött bölcsebben az azonnali vagy halogatott vásárlásokkal. – Aki megvette tavaly magasabb árszinten a műtrágyáját, és lefedezte terményértékesítéssel a beruházást az akkor aktuális terményárakon, az jobban járt, mint aki kivárásra játszott. Ugyanakkor a magyar mezőgazdaság sokkal spekulatívabb, mint a német vagy osztrák agrárium, ahol minden döntés előtt jelentős kockázatelemzés megy végbe.

(Forrás: portfolio.hu)