fbpx

Ökológiai jelentőségű területek másodvetéseire vonatkozó szabályok

Írta: - 2016 augusztus 08.

Az ökológiai jelentőségű területekre kerülő másodvetésekben a kedvezőtlen időjárás miatt bekövetkező változásokra vonatkozó szabályok.

A 10/2015. FM rendelet szerinti zöldítési támogatás követelményei között szerepel, hogy a gazdálkodónak szántóterülete 5 százalékának megfelelő, ún. ökológiai jelentőségű területet kell felmutatnia minden évben. Számos lehetőség közül az egyik legnépszerűbb megoldás a gazdálkodók körében az, hogy a nyár folyamán lekerülő növényük után ökológiai jelentőségű másodvetést vetnek, amiből a következő haszonnövény előtti zöldtrágyát vagy téli takarónövényt nevelnek. Az ilyen típusú másodvetéseket abban az esetben ismeri el a támogatási szerv, ha azokat tárgyév július 1. és október 1. között vetették.

Fontos, hogy a tervezett másodvetés már az egységes kérelemben is megjelenjen. Továbbá, hogy a tényleges vetési időpontot és helyszínt szintén megjelenítse a termelő az egységes kérelem elektronikus felületén, méghozzá a 22/2016. FM rendelet 17.§ és 20.§ paragrafusai szerinti adatváltozás formájában. Ha nem a szabályozás szerint valósul meg az ökológiai jelentőségű másodvetés, akkor nem feltétlenül történik mulasztás; feltéve, hogy a bejelentett pontosítással továbbra is teljesíti azokat a területi és egyéb szempontokat, amelyeket eredeti bejelentése alapján vállalt. Az egyetlen korlát, hogy az adatváltozás során nem nőhet meg a bejelentett másodvetések összterülete az alapkérelemhez képest.

Mindezen felül továbbra is adott az a lehetőség, hogy – amennyiben október 1-jéig bizonyíthatóan fennáll az elháríthatatlan külső ok és a termelőnek nincs olyan bejelentett területe, ahová áthelyezhetné az ökológiai jelentőségű másodvetését – a gazdálkodó vis maior-t jelentsen.

(FM Sajtóiroda)