fbpx

Rossz hírek drágítják a napraforgót: gyenge, kicsi a termés

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 08.

A korai kényszeraratás, a gyenge minőség és a nagy termőterületeken várható kis-közepes termés erőteljesen hajtja felfelé a napraforgóárakat.

Az első kaszatok nem jeleznek jót…

Az aszály, a forróság és az emiatt bekövetkező gyors érés miatt Európa számos termővidékén, illetve Ukrajnában is megkezdték a napraforgók betakarítását is. A klímaváltozás előtti korokban ez hagyományosan augusztus legvégén, szeptember elején kezdődik – az egy hónappal korábbi aratásnak meg is vannak a maga negatív velejárói. A MezőHír összefoglalója szerint a kis súlyú és gyenge olajtartalmú kaszatok is jelzik, hogy indokoltak a terméscsökkenést előrejelző becslések.

Az ukránok augusztusban az idei napraforgó-termelésre vonatkozó előrejelzést 14,2 millió tonnára csökkentették, ami júliushoz képest 3%-kal, 2023-hoz képest pedig 4%-kal kevesebb. Ugyancsak kisebb termést várnak Romániában és Bulgáriában, ahol nagyjából 15%-kal kisebb termést becsülnek. Magyarországon az átlaghozamokat a 2022. és 2023. évi közöttire várják, ami durván 2,5 tonnát jelent hektáronként, vagyis a 680 ezer hektáros termőterületről 17%-kal kevesebb napraforgót takaríthatunk be idén. (Igaz, a tavalyi eredmény csaknem elérte a 2017-es rekordot, amikor meghaladtuk a 2 millió tonnát országosan. Tavaly a betakarított terület 674 ezer hektár volt, és a 2,9 tonnás hektáronkénti hozam az előző öt év átlagát 9,6%-kal múlta felül.)

aszály napraforgó
Fotó: Horizont Média/archív

Jócskán 180 ezer fölé repülhet az ár

Nem lesz tehát kínálati piac, és arra sem lehet számítani, hogy a minőség rendben lesz. Miután mindenütt hamarabb fognak a vágásba, az olajtartalom vélhetően számos termőterületen alacsonyabb lesz a megszokottnál. A bolgárok például, akik egy hete aratják a napraforgót, az első tételeknél 44 helyett 35%-os olajtartalmat találnak.

Mindez az árakban is megmutatkozik majd – kevés lesz, ezért jó árat kapnak a termesztők. Magyarországon két héttel ezelőtt már 17–20%-kal voltak magasabbak az árak, mint tavaly ilyenkor. A tágabb régió említett termésvárakozásai miatt várható, hogy ez még emelkedni fog, és meghaladja a 180 ezer forintos árat is. A napraforgómag közben Ukrajnában is átlépte a 170 ezer forintos árszintet, és ágazati becslések szerint hamarosan 21–23 ezer hvrinyáig (185-203 ezer forint/t) emelkedik az ár.