fbpx

Fontos dátum az agrárnaptárban a szeptember 29.

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 22.

A Közös Agrárpolitika (KAP) közvetlen támogatásaira vonatkozó egységes kérelmek benyújtási időszaka júniusban már lezárult, de az igénylés még aktív – hívja fel a figyelmet a K&H. Szeptember 29-ig lehet ugyanis bejelenteni az egységes kérelem benyújtásakor még nem tervezett másodvetéseket, ezekhez a K&H Zöld vetőmag programja is segítséget nyújthat.

Mézontófű és beporzó rovarok
A termőföld megóvását és a biodiverzitás fenntartását segíti a talajtakaró másodvetés (fotó: Horizont Média/Archívum)

Több mint 130 ezer gazdálkodó nyújtott be kérelmet

Idén a Magyar Államkincstár elektronikus felületén a KAP közvetlen támogatásokhoz szükséges egységes kérelmet több mint 130 ezer gazdálkodó nyújtott be. „Nem zárult azonban le az igénylés” – hívja fel a figyelmet Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletágának vezetője. „Az egységes kérelemben még nem tervezett, de azóta szükségesnek ítélt másodvetések bejelentését ugyanis legkésőbb szeptember 29-ig kell bejelenteni, az erre nyitva álló 15 napos határidőn belül.

A közvetlen támogatásokra vonatkozó idei jogszabály módosítása azonban több kedvezményt is nyújt. Egyrészt a másodvetésekben is elegendő a növénykultúrákat nemzetség – és nem növénycsalád – szinten elkülöníteni, így jóval nagyobb mozgástér nyílik a fajösszetétel kialakítására. Másrészt azokat a másodvetéseket is figyelembe lehet venni, amelyek máshol és más méretben valósulnak meg, mint ahogyan azt a gazda eredetileg tervezte. Sőt, az eredetileg tervezettnél nagyobb másodvetés is elfogadható, amennyiben az nem növeli az igényelt támogatás mértékét.

Talajvédelem másodvetéssel

A termőföld megóvása a fenntartható mezőgazdasági művelés egyik alapját jelenti, ami magába foglalja a talajerózió elleni védelmet, a megfelelő tápanyagutánpótlást és az okszerű növényvédelmet is. A KAP-ban meghatározott Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) 6. előírása szerint ezért a nyári és őszi betakarítású kultúrák lekerülése után minimális talajborítást kell fenntartani.

Többek között a talajtakaró másodvetés megvalósítását segíti a K&H <<Zöld vetőmag>> programja, amelyben a mezőgazdasági eszközöket lízingelő gazdák szerződéskötéskor környezet- és talajvédő vetőmag-keveréket kapnak. A vetőmag csomag mézontófű és olajretek keverékét tartalmazza, amely segíti a nitrogén megkötést, a tápanyag jobb és gyorsabb hasznosulását, illetve lazítja a talaj szerkezetét, amivel csökkenteni lehet a talajművelési költségeket” – mondta el Demeter Zoltán.

Mindennek a hátterét az adja, hogy a K&H elkötelezett a fenntartható jövő megteremtésében, ezért a magyar mezőgazdasági termelők egyik legfontosabb pénzügyi partnereként aktívan tenni kíván a fenntartható mezőgazdasági termelés megvalósításában és a hazai élővilág gazdagságának megőrzésében. A kampány indulása óta 23 zsák vetőmag csomagot biztosítottunk a partnereinknek, amely közel 1200 hektár bevetését fedezi” – tájékoztatott a szakember.

Forrás: K&H Bank Zrt.