fbpx

Kísérlet: eredmény két perc alatt a vízmegőrzésre

Írta: Kristóf Imre - 2023 február 28. -Hirdetés

Látványos kísérletben mutatták be, hogy a homoktalajon is sokkal tovább megőrizhető a víz, ha egy biológiailag aktív talajalgával, az AlgaTerrel kezelik a felületét. A biológiai talajtakarással javítható a talajok szerkezete, víz- és levegőgazdálkodása, továbbá védik a talajt az eróziótól és a deflációtól is.

Biológiai vízmegőrzés – bemutató

A kísérletben két egyforma üveghengerbe homoktalajt töltöttek, majd vizet öntöttek rájuk. Ekkor elindítottak egy stopperórát is, hogy az eltelt időt fel lehessen jegyezni. – Egy kezeletlen homoktalajt modellezünk az egyik hengerben, a másikban pedig a talajalgatermékkel, az Algaterrel biológiai filmet hoztunk létre a homokfelszín tetején. Az első, kezeletlen homoktalajnál lehet látni, hogy már néhány másodperc elteltével folyik ki a víz a homokból, míg a kezelt homoktalajnál egy vízoszlop alakult ki, és a vízvisszatartás, vízmegőrzés zajlik – mutatta be Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója.

Összehasonlító kísérlet natúr és Algaterrel kezelt homoktalajjal.
Az első hengernél azonnal elindult a víz átfolyása, míg az Algaterrel kezelt hengerben a vízoszlop megmaradt

Meggyőző vízvisszatartás

Míg az első hengernél 40 másodperc alatt átfolyt a teljes vízmennyiség a talajon, a másodiknál az Algaterrel kezelt felület megállította a vizet, és csak 40 másodperc után jelent meg az első vízcsepp.

Összehasonlító kísérlet natúr és Algaterrel kezelt homoktalajjal.
Az Algaterrel kezelt hengerben 40 másodperc után jelent meg az első átfolyó vízcsepp

A kísérlet eredménye

A talajban ugyanezek a folyamatok játszódnak le, ha csapadék- vagy öntözővíz éri a felületét. Ahol nincs ilyen kezelés, a növények számára szinte azonnal elvész a nedvesség – hangsúlyozta Daoda Zoltán. Hozzátette: az Algater talajalgával való kezeléssel az a célunk, hogy minél hosszabb ideig tudjuk biztosítani – akár egy ilyen homoktalajban is a Duna Tisza között, a Homokhátságon vagy Szabolcs és Somogy homokos területein – a növények számára a termőtalajban a nedvességet. Különösen az elmúlt évi aszály tekintetében ez egy igen jelentős feladat. A kísérlet során jól látható volt, hogy a kezelt felületű talajból a növények hosszabb ideig fel tudják venni a vizet. Ez, különösen a nagy melegben, életmentő lehet számukra.

Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója
Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója

Tegyük a talajt öntözhetővé!

Az öntözés tervezésénél is a legfontosabb dolog, hogy először tegyük a talajt öntözhetővé,és miután tényleg kialakult a vízmegőrzés, utána kezdjünk el gondolkodni abban, hogy milyen öntözőrendszert alakítsunk ki. Ez sokkal gazdaságosabb, mert sokkal kevesebb öntözővízzel, kisebb átmérővel rendelkező vezetékkel megoldható ugyanaz – vagyis a víz bejuttatása a növénybe, mint a másik oldalon, ahol azt lehet mondani, hogy pocsékolás folyik. A termésbiztonságnak az alapjait megteremthetjük azzal, hogy a vizet megőrizzük, akár egy homoktalajban is – összegezte Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója.