fbpx
228066

Pictorozzon tovább a Pictor® Active-val!

Írta: Agrárágazat-2024/2. lapszám cikke - 2024 február 08. -Hirdetés

A BASF 2024-ben megújítja népszerű olajosnövény-gombaölő szerét. Az új termék, elődjéhez hasonlóan, egy strobilurin és egy SDHI-hatóanyagcsoportba tartozó, két hatóanyag kombinációját tartalmazó készítmény. Az egyik hatóanyag a Pictor®-ból is jól ismert boszkalid, melynek új párja a még erősebb élettani hatást eredményező piraklostrobin. Mindez egy hatékonyabb formulációba lett becsomagolva, aminek köszönhetően tovább javult a Pictor® Active hatékonysága, rugalmassága.

A Pictor® Active a hatékonyságát számos európai és hazai kísérletben bizonyította. Jelentős fertőzési nyomás esetén még optimálishoz közeli körülmények között is, amikor megfelelő időzítésben a virágzás közepén, az ajánlott maximális dózisokban juttatjuk ki a szereket, akkor is megmutatkozik az egyes kezelések közti különbség abban, hogy milyen hatékonysággal voltak képesek visszaszorítani a gombabetegségeket, és ezáltal mennyi termést tudtak megvédeni (1. kép).

Kezelések hatékonysága a szklerotíniafertőzés mértékében, az NDVI-értékekben, valamint a terméseredményben (BASF kisparcellás kísérlet, 2021, Beled)

Az optimális körülményektől eltérve extra kihívás elé állítjuk növényvédő szereinket, legyen szó akár egy alacsonyabb dózisról vagy túl korai vagy késői kijuttatási időpontról. Ahogy az a közölt ábrán világosan kitűnik, a különböző kijuttatási időpontok közötti narancssárga oszloprészekkel szemléltetett terméskülönbség a Pictor® Active-nál lényegesen kisebb, mint a versenytársak esetében (1. grafikon).

A különböző gombaölő szeres kezelések időzítésének hatása a repce termésére (BASF kisparcellás kísérlet, Beled, 2022)

Nagyon hasonló eredményeket kapunk abban az esetben is, amikor az ajánlott maximális dózist csökkentettük 20%-kal; ilyenkor azt láthatjuk, hogy a Pictor® Active hatékonysága egészen minimális mértékben csökkent, szemben a versenytársakkal, hiszen ezek a gombaölő szerek drasztikus hatékonyságcsökkenést mutattak, ami termésmennyiségben is egyértelműen megmutatkozott (2. grafikon).

A különböző gombaölő szeres kezelések dóziscsökkentésének hatása a termésre (BASF kisparcellás kísérlet, Beled, 2021)

A Pictor® Active használatával, a gombabetegségekkel szembeni kiemelkedő hatékonyság mellett, alacsony fertőzési nyomás esetén is rendelkezésünkre áll az élettani termésnövelő hatás. Hiszen a Pictor® Active-ban ugyanúgy megtalálható az ezért felelős strobilurinok hatóanyagcsoportjába tartozó molekula, ráadásul egy még markánsabb élettani hatással rendelkező piraklostrobin formájában.

Németh Balázs
fejlesztőmérnök, BASF

Basf Partner