fbpx

Eredeti japán növényvédő szer, eredeti japán nyeremények

Írta: Szerkesztőség - 2024 október 02.

A növényvédő szerek idei felhasználás-csökkenése után az új szezonban remélhetőleg a nagyobb hatékonyság felé fordulnak a gazdák. A Sumi Agro Hungary Kft. XXII. Kalászos Gabona Fórumára ezúttal a lillafüredi Hotel Palotába hívta partnereit, ahol az előadások végén értékes ajándékok is gazdára találtak.

Innen már csak fölfelé van út

A már tradicionális szakmai tanácskozást Matyasovszki István ügyvezető-igazgató nyitotta meg. Mint elmondta, a Kalászos Gabona Fórum mindig arról szól, hogy egy picit szélesebb kitekintést adhassanak a termelői és kereskedői rétegnek és az agráriumban érdekelt barátoknak, kollégáknak, hogy mi is történt, és mi fog a közeljövőben történni, különös tekintettel a kalászos gabonák szegmensére.

Matyasovszki István, a Sumi Agro Hungary ügyvezető igazgatója
Matyasovszki István, a Sumi Agro Hungary ügyvezető igazgatója

„34 éve vagyok a szakmában, de ilyenfajta változást, mint ebben az évben lehetett tapasztalni, nem értem még meg. Egyik évről a másikra ilyen mértékű technológiai váltás, technológiai minimál dizájnra való törekvés, a növényvédő szerek ekkora mértékű felhasználás-csökkenése nem érte még a magyar agráriumot, mint most 2023-24-ben. Számokban nehéz ezt kifejezni, de körülbelül 20-30%-os értékbeli visszaesést prognosztizálok ez év végére.” Az ügyvezető reményét fejezte ki, hogy ebben az évben a szakma elérte a gödör alját, és innen már csak fölfelé van út. Bízik benne, hogy a következő szezonban a termelők az intenzívebb, magasabb színvonalú növényvédelem felé fordulnak majd.

Kampány a fémzárolt vetőmagokért

Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség ügyvezető igazgatója előadásában elsősorban a kalászosvetőmagok aktuális kérdéseiről beszélt. A szója vetőmagterülete 2024-ben közel duplája a korábbi évekének, ami a támogatási rendszernek köszönhető. Említette még az őszi árpa vetőmagtermelő területének növekedését, de szó volt a repce termőterületének drasztikus csökkenéséről is. Felhívta a figyelmet a fémzárolt vetőmagok használatának fontosságára. Őszi búzában a rendelkezésre álló fémzárolt vetőmaggal akár 60% felújítási arányt is el lehetne érni. Ez jelenleg még 32-33% körüli, szeretnék elérni a 40%-ot. Őszi durumbúzánál ez a szám 65-70% feletti, azonban őszi árpa, rozs és tritikálé esetében igen alacsony a fémzárolt vetőmagok használata. Az arányok javításának érdekében a Szövetség kampányt indít.

Fémzárolt vetőmag kampány
Fémzárolt vetőmag kampány

Már Göteborgban is termesztenek szőlőt!

Simon Attila agrárpiaci szakértő kiemelte a klímaváltozáshoz való alkalmazkodási kényszert és az öntözési területek növelésének fontosságát. A termesztett növények határa már körülbelül 600 km-rel tolódott északra, ezért lehetséges már, hogy pl. Svédországban, Göteborgban is termesztenek szőlőt. Az agrár-közgazdász a kalászosvetőmagok, a cirok, a szója, az őszi borsó és a repce termesztési területének növelésében látja a lehetőségeket.

A kalászosok őszi gyomirtásának jelentősége

Dr. Magyar László, a Sumi Agro Hungary Kft. Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyei területi képviselője 34 éve van a szakmában, amiből 20 évet a Sumi Agro alkalmazásában töltött el. Előadásának témája a hazai gabonatermesztés fontos technológiai eleme, a kalászosok őszi gyomirtása volt. Felhívta a figyelmet a növényközösségek életében megfigyelhető folyamatos változásokra és az ezekhez való alkalmazkodás fontosságára. A szélsőséges időjárási események száma és gyakorisága évről évre növekszik, amire fel kell készülni. Változik az agrotechnika, és pl. a hibridgabona-termesztéssel összefüggésben a vetésidő és a tőszám is. Az ilyen, tágabb térállású állományokban a gyomosodás mértéke lényegesen magasabb lehet, mint hagyományos termesztés esetén. Kiemelte, hogy mindezen tényezők ismeretében gyomirtási stratégiáinkat is szakadatlanul adaptálni kell az adott növényvédelmi szituációhoz.

Fontos szempont, hogy az őszi gyomirtás során még a gyomok érzékeny fenológiájában (2-4 leveles állapot) lehet védekezni. Az ilyenkor alkalmazott szerek tartamhatásuknak megfelelően a későbbi gyomosodást is visszafogják, és segítik a kultúrnövények optimális fejlődését. Az őszi gyomirtással ugyanakkor csökkenthető a tavaszi kezelések száma, ezzel a tavaszi munkacsúcs is mérsékelhető.

Gazdasági szempontból sem elhanyagolható az őszi gyomirtás létjogosultsága, hiszen erős gyomosodás esetén akár 20-25%-os terméskiesés is várható, ami jelentős mértékben csökkenti a termesztés eredményességét, gazdaságosságát. Ezért a keléstől kezdve biztosítani kell az állomány gyommentes fejlődését, amit a kalászosok átalakult gyomflórájából adódóan elsősorban az őszi gyomirtással sikerülhet megfelelő hatékonysággal biztosítani. Ugyanakkor az ősszel jól megerősödött kalászos vetések gyomelnyomó képessége is jóval nagyobb, és lényegesen ellenállóbbak a különböző betegségekkel szemben, aminek köszönhetően termésbiztonságuk is kiegyensúlyozottabb.

Dr. Magyar László, a Sumi Agro Hungary területi képviselője
Dr. Magyar László, a Sumi Agro Hungary területi képviselője

A Sumi Agro által az őszi kalászosok gyomirtására ajánlott termékek közül az Ergon, a Pledge és az Ossetia előnyeit emelte ki az előadó a prezentációjában. Az Ergon őszi búzában, árpában, rozsban és tritikáléban ősszel és tavasszal egyaránt használható. A legfontosabb magról kelő kétszikűek és a nagy széltippan, továbbá az árvakelésű repce ellen is kiváló hatékonyságú gyomirtó szer. A Pledge® a kapáskultúrák mellett őszi búzában is gyors és tartós gyomirtó hatást biztosító, egyedülálló hatásmóddal bíró készítmény. Az Ossetia® pedig őszi búzában és árpában, elsősorban, mint kombinációs partner jöhet számításba.

Erősebb gyomosodás esetén az Ergon+Pledge® kombináció alkalmazása ajánlott. Szinergista hatásuk révén a két készítmény tankkeveréke igen széles hatásspektrumot biztosít, így nemcsak az ismert T1  és T2-es fajokat (veronika, árvácska, árvacsalán és tyúkhúr), hanem repce- és napraforgó- árvakeléseket, továbbá az erős fertőzést mutató széltippan-állományokat is nagy hatékonysággal pusztítja el.

Az őszi gyomirtás a kalászos gabonák termesztéstechnológiájának sokkal kiegyensúlyozottabb termékbiztonságot ad a jelenkori kiszámíthatatlan időjárási viszonyok között. Nemcsak a megváltozott környezeti feltételekre ad választ, hanem a növekvő piaci elvárásokra is, hiszen a gyomkonferencia korai kikapcsolásával a potenciális termés elérésének a lehetősége is fokozottabb.

32 éve stabilitás, kiszámíthatóság, korrektség

Fodor Judit,a cég korábbi Hajdú Bihar vármegyei területi képviselője 2024. szeptembertől a Sumi Agro kereskedelmi igazgatója. Judit 23 éve foglalkozik növényvédelemmel, szaktanácsadással, kereskedelemmel, 8 éve csatlakozott a Sumi Agro csapatához. Ahogy fogalmazott: „az a fajta értékrend, gondolkodás, szakmaiság, ami a mai napig jellemzi a céget, az én értékrendemmel is azonos.” A kereskedelmi vezető évértékelőjében elmondta, hogy az illegális növényvédő szerek behozatala a rovarölőszer-piacot érintette a legjobban, nemcsak náluk, hanem konkurenciánál is.

Fodor Judit, a Sumi Agro Hungary kereskedelmi igazgatója
Fodor Judit, a Sumi Agro Hungary kereskedelmi igazgatója

A cég termékpalettájáról kiemelte a Mimic nevű rovar- és atkaölő szert. Az új termék tebufenozid hatóanyaga alternatívát jelent a rezisztenciatörésre kukoricamoly és gyapottok bagolylepke ellen. A Sumi neve hallatán korábban elsősorban kertészeti, gyümölcs- és szőlőkultúrákra gondoltak a termelők, de az általuk forgalmazott fungicidek 90%-a a kalászosokban használható fungicid. A csávázásra 20 éve a Biosild termékcsaládot ajánlja a Sumi. Deszikkálásra évről évre nő a Hikari felhasználása az országban. Az egyéb termékek közül a Flexit említette, ami a repce elsodródásgátlója.

Mint elhangzott, a hagyományos kémiai növényvédelmet egyelőre nem fogja felváltani egyéb biológiai irány. Vannak erre vonatkozó törekvések, nyilvánvalóan a hatóanyag-kivonások is ebbe az irányba mutatnak, de jelen pillanatban még a Sumi értékesítésének is több mint háromnegyed részét a kémiai, hagyományos növényvédő szerek teszik ki.

Fodor Judit kiemelte, hogy a cég értetlenül állt a tavaszi árharc, licitálás és egyéb piaci magatartás előtt, amiben ők eddig sem akartak, és ezután sem kívánnak részt venni. Rájuk az elmúlt 32 évben is a stabilitás, a kiszámíthatóság és korrektség volt jellemző, és a jövőben is ezen a módon szeretnének partnereikkel együtt dolgozni.

Válaszd az eredetit, a japán minőséget!

A szakmai előadások után került sor a magyar vállalat eddigi legnagyobb mértékű promóciós kampányának eredményhirdetésére. A nyereményjáték motivációja az volt, hogy az elmúlt 5-10 évben jelentősen beszűkült a rovarölőszer-hatóanyagok piaca. Sokan próbálnak olcsóbb, könnyebben hozzáférhető termékhez jutni, aminek következtében elárasztották a piacot a mindenféle kétes forrásból származó, csökkent hatású növényvédő szerek. A Sumi Agro ezért igyekszik felhívni a figyelmet az általuk forgalmazott, eredeti japán termékekre, köztük a Mospilanra, amire most a kampány épült. A japán Mospilan termékcsalád már az elmúlt 10-12 évben is a Sumi Agro zászlóshajója volt, amit 2025-ben újrapozícionálnak a piacon.

A nyereményjátékba a Mospilan® 20 SG, a Mospilan® 120 SL és Autentic termékekből, adott időszak alatt vásárlók nevezhettek. A fődíjon, a Suzuki Jimny japán terepjárón kívül, melyet Báthi Attila pásztói gazdálkodó vihetett haza, 6 darab japán körutazást és 12 db Mospilan termékcsomagot is kisorsoltak.

A Mospilan nyereményjáték fődíját Báthi Attila vehette át
A Mospilan nyereményjáték fődíját Báthi Attila vehette át

Kép, szöveg: Sós Rita