fbpx

Szintet lép Európa legnagyobb biofinomítója

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 13.

Kontinensünk legnagyobb, egy helyen működő biofinomítója, a dunaföldvári Pannonia Bio Zrt. gyárlátogatásra invitálta a sajtó képviselőit. A vendégek az épülő árpaüzemet is megtekinthették, ahol év végétől évente annyi fehérjét kívánnak előállítani, ami elegendő egymilliárd vegán hamburger elkészítéséhez.

Fenntartható megoldás a globális kihívásokra

Európát egyszerre fenyegeti a közelgő klímakatasztrófa – amelynek negatív hatásai már jelenleg is tapasztalhatóak –, az élelmiszerhiány és az ukrán-orosz háború következményeként elmélyült energetikai válság. A Pannonia Bio Zrt. működésének középpontjában álló biotechnológia ezekre a globális kihívásokra fenntartható megoldást kínál. A dunaföldvári vállalat kulcsfontosságú szereplője az alternatív növényi fehérjék, a kukoricarostból készülő fermentált talajjavító termék és a biometán előállításának” – mondta köszöntőjében Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója.

Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója

A vállalat jövője a fejlett, GMO- és antibiotikummentes fehérjetermékekben rejlik, amelyek egy része az emberi élelmiszerek alapanyagául szolgál majd, más típusaik pedig kiváló minőségű, prémium állati takarmányok előállítására használhatók. A Pannonia Bio minden új fejlesztése és gyártósora élelmiszeripari minőségű, és az üzem többi részét is e szabványnak megfelelően alakítják át a jövőben.

A Pannonia Bio új árpafeldolgozó üzeme

Évente több mint egymillió tonna feldolgozott kukorica

A Pannonia Bio az alternatív fehérjék és oldható élelmi rostok fejlesztésének és gyártásának egyik úttörője. Takarmánykukoricából, valamint év végétől már árpából is előállított termékei emberi fogyasztásra készülő élelmiszerek és állati takarmányok alapanyagaként használhatók, illetve bioüzemanyagként, kézfertőtlenítő-adalékként kerülnek forgalomba. A vállalat több mint 350 embert foglalkoztat, de szakértői elemzések szerint közvetett módon további 5000 ember megélhetését segíti. A hazai GDP-hez évente több mint 450 milliárd forinttal járul hozzá, és közel 112 milliárd forint adót fizet. A Pannonia Bio messze hazánk legnagyobb megújulóenergia-termelője. Évente annyit állít elő, mint egy 2000 MW-os naperőműpark (ez több mint 600 000 háztartás éves energiaigénye). A Pannonia Bio évente több mint egymillió tonna takarmánykukoricát vásárol fel, szinte teljes egészében magyar gazdáktól. A vállalat minden tonna kukoricából közel azonos mennyiségben állít elő kiváló minőségű állati fehérjetakarmányt és bioetanolt. A cég saját kutatásai és technológiai fejlesztései egyre jobb termékeket eredményeznek. Működésének 2012-es kezdete óta a gyár üzemanyag-etanoljának üvegházhatású gázokra vonatkozó kibocsátás megtakarítása 2022-re közel 80 százalékos – mutatta be a vállalatot és fenntarthatósági törekvéseit Pavel Kudriavtcev, a Pannonia Bio Zrt. vezérigazgatója.

Pavel Kudriavtcev
Pavel Kudriavtcev, a Pannonia Bio Zrt. vezérigazgatója

Egy év alatt egymilliárd vegán hamburger

A Pannonia Bio 2020 és 2022 között 200 millió eurót fektet tevékenységének további fejlesztésébe, amelynek legjelentősebb eleme az új árpafeldolgozó elindítása. Az üzem 2022 év végétől árpafehérje-koncentrátumot (BPC) állít elő, amihez a gabonabeszerzés már megkezdődött. Az üzem a világ 10 legnagyobb árpafeldolgozójának egyike lesz. A cél, hogy az új árpafeldolgozó az első években 150 ezer tonna árpát dolgozzon fel. Az új árpaüzemmel együtt a Pannonia Bio a jövő év végétől évente annyi alternatív növényi fehérjét kíván előállítani, ami elegendő lehet egymilliárd vegán hamburger elkészítéséhez.

Csomor Zsolt