fbpx

Pocokinvázió, itt az idő gyérítéssel megelőzni az őszi bajt

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 06.

A learatott tarlóról hamarosan költözni kezdenek a pocokállományok. Miután évről évre kevesebb a gólya, a többi ragadozóra és természetesen a különféle készítményekre marad a populációk ritkításának munkája.

Meleg ősz, enyhet tél – nem jót jelent…

Aratás után a mezei pocok elköltözik a learatott táblákról a még zöldellő növényállományok felé, ahol komoly fertőzésnyomás alakulhat ki. A rágcsálók okozta őszi kártétel mérsékelhető a pocokállomány időben való gyérítésével – figyelmeztet a Nébih. A kártevő számára a várható meleg ősz kedvező lesz a gyors felszaporodáshoz, ami az elmúlt években több alkalommal is megfigyelhető volt az őszi vetésű kultúrákban. Ráadásul az egyre enyhébbek a teleken már nemcsak az átlag négyévente természetes elszaporodás, hanem a könnyebb áttelelés is segíti a rágcsálókártevőket. A vadkárnak e formája következtében kialakuló tőszámcsökkenés jelentős terméskiesést okozhat.

Kevesebb a vadmadár, kellenek a készítmények

A környezetre való nyomást figyelembe véve, elsősorban a természetes védekezés javasolt, például T-alakú ülőfák kihelyezése. A másik a különféle vadmadarak jelenlétének háborítatlansága, sőt, segítése. A ragadozók és a gólyák egy szezonban akár fejenként napi 30-40 pockot felfalnak. Sajnos, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint a nálunk költő gólyák száma is gyorsan fogy: pár éve már csak 4000 pár érkezett a korábbi 5500-hoz képest.) A túlszaporodás szakaszában a természetes populációszabályozás azonban már nem is elég a kártevőkkel szemben. A késve megtett védekezés gyakorlatilag hatástalan a gyarapodó egyedszám ellen, így a kártétel sem lesz kellően mérsékelhető. A kémiai beavatkozás 3-5 db lakott járat/100 m2 fertőzés esetén indokolt. A Magyarországon mezei pocok elleni védekezésre engedélyezett készítmények listáját a Nébih honlapján lehet megismerni. Szükséghelyzeti felhasználásra szántóföldi kultúrákban, kertészeti kultúrákban, gyep területeken és ruderálián alkalmazhatóak a klórfacinon hatóanyagú rágcsálóirtó szerek. Kisebb járatszám esetén járatkezeléssel, 25 db lakott járat/100 m2 feletti fertőzés esetén felületkezeléssel, növényorvos felügyeletével használhatók.

Különösen fontos, hogy ahol rágcsálóirtó csalétekkel védekeznek a mezei pocok ellen, ott  még a kezelés előtt el kell távolítani a ragadozó madarak számára kihelyezett T-alakú ülőfákat, valamint értesíteni kell az illetékes vadásztársaságot is.