Nemcsak hazánkban, Európában, Észak-Afrikában és az oroszoknál is markáns lefelé tartó trend érvényesül a pulykaágazatban. Pedig a pulykahúsra nagy a kereslet, van növekedési lehetőség a szektorban.
Fogy a pulykaállomány itthon
A hazai pulykavágási adatok (az idei év első 3 negyedévében) nem mutatnak jelentős növekedést a tavalyi év azonos időszakához képest. Az Agrárközgazdasági Intézet összesítése szerint a vágóhidakra került 3,8 millió állat csak 1,1%-kal több, mint 2023 őszéig, de a pulyka-szegmens részesedése csak 2% a baromfiágazaton belül. A KSH adataitól már az is kitűnik, hogy a pulykaállomány az elmúlt években folyamatosan csökkent. Számuk 2023 decemberében közel 2 millió volt, ami azonban jelentős, 21%-os csökkenést jelent 2022 decemberéhez viszonyítva. A többi baromfitartóhoz hasonlóan csökkent a pulykatartók száma is, méghozzá igen nagy, 31%-os mértékben. A 8,7 millió darab, keltetőgépbe helyezett pulykatojás száma nem változott 2022-höz képest, viszont a 6,5 millió darab kikelt pulyka 4,5%-os visszaesést jelent.
Csökken a kereslet
A Magyar Pulykaszövetség adatai megerősítik: tovább csökkent a pulykahús iránti kereslet hazánkban, egyben folytatódott a piaci koncentráció. Ugyanakkor a globális hatások pozitív trendeket vetítenek előre. A globális húsfogyasztás folyamatosan nő, a mai 345 millió kilogramm csaknem ötszöröse az 1960-as értéknek. A világélelmezésben a baromfihúsnak megkérdőjelezhetetlen a szerepe, amely átvette az elsőséget a sertéshústól 2019-ben. Mindezek a folyamatok a pulykahús esetében is pozitív növekedési kilátásokat jelentenek, mind hazánkban, mind globálisan.
A globális húsfogyasztás húzhatja a szektort
Az évvégi, karácsonyi értékesítési főszezon az elmúlt 7 évben az EU legnagyobb pulykahús piacain (ideértve Nagy-Britanniát is) összességében csökkenő pályát mutat. Csak Spanyolországban van növekedés, míg Lengyelországban, Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Nagy-Britanniában, és hazánkban is csökken az élőállat telepítési mennyiség 2023 óta. A pulykahús világtérképére felkerült az észak-afrikai régió is, ahol pedig pozitív a pulykahús mérlege. A világ húsfogyasztása folyamatosan nő, a mai 350 millió tonna már csaknem ötszöröse az 1960-as évek eleji értéknek, és 2034-re elérheti a 345 millió tonnát, benne a legtöbbet fogyasztott húsfajta a baromfihús.
Van jövője a hazai szektornak
A Magyar Pulykaszövetség szerint a korábban a világ élvonalába tartozó egy főre jutó magyar pulykahúsfogyasztás évek óta az EU-átlag mennyiségére (évi 3,7 kg/fő) zsugorodott, tehát stabilizálódott e tekintetben a helyzetünk. A piaci koncentráció továbbra is tart, ezzel együtt a piaci szereplők szintjén a hatékonyságnövelés van most napirenden. A piaci szereplők a hatékonyságnövelésre helyezik a hangsúlyt, miközben számos fenntarthatósági és állatjóléti fejlesztés indult el. Innovációval igyekeznek alkalmazkodni a változó fogyasztói igényekhez. A pulykaszövetség úgy látja, az export a jövőben is az ágazat egyik fő növekedési potenciálja lehet, így többek között a dél-kelet-ázsiai piacokat is célozzák. Emellett a muszlim országok piacai is potenciális felvevők lehetnek, hiszen a vallási előírások tiltják a sertéshúsfogyasztást, ugyanakkor hatalmas és folyamatosan növekvő fogyasztói bázisról van szó.
A Szövetség azzal kalkulál, hogy itthon a kereslet a jó minőségű és biztonságos húsfélék iránt továbbra is megmarad, ami a pulykahús számára értékes pozíciót jelent.