fbpx

Másféléves rekordon a repce ára, mégsem népszerű

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 10.

A repce ára az elmúlt szűk másfél év legmagasabb szintjére emelkedett. Az árakat a rossz betakarítási adatok, valamint a szója és a kőolaj árának emelkedése okozza.

A repce ára meredeken emelkedett az elmúlt napokban, múlt szerdán (július 3-án) pedig minden időpontban áttörték az 500 eurós határt. Azóta némi ingadozással kitart a magas ár, augusztusra az új termést 498 euró/tonna áron vásárolják (csak emlékeztetőül: májusban ez az ár alig érte el a 480-at!). Az novemberi szerződésekre 506 euró a tonnánkénti ár – ez a második legmagasabb záróár 16 hónap alatt. Június végén a repce tonnánkénti ára körülbelül 40 euróval emelkedett. A repce árát az európai főbb termelő országokban várható alacsony termés mellett a növényolaj-ágazat erősödése és a még mindig nagyon szilárd kőolajár mozgatja.

A Strategie Grains hétfőn csökkentette előrejelzését az Európai Unió összes főbb olajos magjára vonatkozóan az EU nagy részén uralkodó kedvezőtlen időjárás miatt. Legfrissebb becslésük szerint az EU repcetermését 2024-ben mindössze 17,8 millió tonnára teszik, ami a júniusi 17,94 milliótól és a tavalyi, 11 százalékkal magasabb értéktől is elmarad.

repce

A Német Gazdaszövetség az első betakarítási becslésében közölte: az őszi káposztarepce területe csökkent, csakúgy, mint az őszi búza. Jelenleg 1,1 millió hektár, ami csaknem 6 százalékkal marad el az előző évitől. Románia és a balti országok is alacsonyabb előrejelzést adnak. Mint nemrég írtuk, Magyarországon 600 ezer tonna repcemag kerülhet a tárolókba a Tallage szerint. Ha csak nem számítjuk a kiugróan aszályos 2022-es és a rossz időjárású 2015-ös évet, akkor ez az utóbbi 11 év legalacsonyabb termése lesz. Kérdés persze, hogy a világszerte tapasztalható felhasználási igény megmutatkozik-e majd az árakban. Ha igen, akkor nyilván a vetési kedv is nőhet az őszi új szezonban. Egyébként világszerte csökkent a repce-vetésterület 42 millió hektárra, ami 2%-kal marad el a korábbitól.