fbpx

Pár jótanács a repce veszteségmentes aratásához

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 16.

A repce érdeke ellentétes az emberével: „ő” szeretné szétszórni a magjait, hogy kiterjessze termőterületét, a mezőgazdaság, az aratók viszont szeretnék a magtárban látni a fekete, kemény, olajosmagvakat. Mi a teendő?

Már vetéskor is érdemes előre tervezni

Az első fontos állomás megkülönböztetni a szemnedvességet az érettséggel. A nedvesség még nem az érettség jele. A tapasztalt gazdák először nem is nedvességmérővel, hanem kézzel és foggal teszik próbára a szemeket: ahol szárazon hasad a becő, és keményen, szárazon roppan a mag, ott már lehet készülni a betakarítással.

Az agrárgépészti szaklap, a GÉPmax a repce költséghatékony betakarításához 17, az agrarheute 4 fontos elemet javasol. Utóbbi szerint érdemes már a vetéskor készülni: hosszabb a művelőutakat kialakítani. A hosszabb meneten könnyebb a cséplőgépnek a cséplés és kisebb a nedvesedés a cséplőszerkezetben, továbbá jobb a szemek szétválasztása, sőt, kisebb a cséplési veszteség is. A hosszabb tarló továbbá csökkenti a szárítási igényt és a gép terhelését, ezzel a gázolaj-fogyasztást is.

A kipergés szempontjából döntő a kombájn beállítása: a motolla fordulatszáma és a sebesség viszonya akár táblánként szabályozva jelentősen befolyásolja, mennyi szem hullik ki a földre, illetve marad a tárolóban. Ezt persze a fajtaválasztás és a deszikkálás, ragasztóanyagok is befolyásolják.

repcearatás kombájn
Illusztráció: Horizont Média/archív

Kombájnok a repcében

A repcebetakarítás pergési veszteségeinek csökkentésére az arató-cséplőgépeknél kialakították a vario vágóasztalait. Ennek jól tömített oldalfalaira (a rendválasztók helyére) oldalkaszák szerelhetők, továbbá hidraulikusan kitolható a vágószerkezet és a betétlemez. E vágóasztal csökkenti a betakarítási veszteséget (egyébként más, nehezen betakarítható növénynél is). A repcebetakarításnál a magas növényállomány is kihívást jelent (még magasra hagyott tarló esetén is). Ezért kifejlesztették a szalagos vagy hevederes behordó szerkezetű gabonavágó-asztalokat. Ezek is felszerelhetőek repcebetakarításhoz szükséges oldalkaszákkal, és hosszú vágószerkezetű kinyúlásukkal a pergésből adódó veszteségeket is jól csökkentik. A középre hordó hevederes vágóasztaloknál a hevederek szélességével meghosszabbodik a vágóasztal, így a kipergett magok a középre hordó hevederekre hullanak, onnan keskeny, bordás heveder és terménytovábbító csiga szállítja az anyagot a ferdefelhordóra.